Unie der Inlichtings-en Actiedienst in de regio Luik
- Toegankelijkheid en raadpleging: Het archief van “de Unie der Inlichtings- en Actiedienst van de regio Luik” is raadpleegbaar tijdens de openingsuren van de leeszaal van het ARA2. De inhoud is vrij raadpleegbaar (raadplegingsproceduren).
- Digitalisering: Niet gedigitaliseerd.
- Reproductie: De inhoud van het archief mag vrij worden gereproduceerd in de leeszaal. Voor aanvraag van een reproductie door het CegeSoma-team vind je alle praktische informatie hier.
- Onderzoeksinstrument: Inventaris AA1137
Beschrijving van het archief:
Inlichtings- en actiedienst van de regio Luik: Netwerk Zéro, Dienst D en Groep G
Het archiefbestand AA1137 bevat dossiers van leden van diverse netwerken die hadden gevraagd om toe te treden tot de UIAD, provinciale afdeling Luik, met als bewijsstuk hun inlichtingensteekkaart.
De Unie der Inlichtings-en Actiediensten is officieel ontstaan op 1 december 1945. Het was een nationale organisatie, ingericht in elke provincie. Ze had tot doel :
- Onder de oud-verzetslieden de geest van eenheid en vaderlandslievend ideaal bewaren die hen tijdens de oorlog had geïnspireerd
- Een maatschappelijke beweging op gang te brengen om initiatieven te promoten, te leiden en te coördineren ten bate van de morele en materiële belangen van agenten en hulpkrachten van de inlichtings- en actiediensten, en deze te vertegenwoordigen bij de overheden
- Een morele machtsbasis op te zetten die haar stem zou kunnen laten horen voor het geval ‘s lands hogere belangen in gevaar zouden komen, maar met een verbod op inmenging in partijconflicten of in vraagstukken van levensbeschouwelijke of taalkundige aard.
Voor meer informatie :
- Balace, Francis. "Aspects de la résistance en province de Liège". In La mémoire. Liège : Province de Liège, 1994, p. 75-101.
- Dujardin, Jean. "Le Service « D » et l’aide aux illégaux". In Cahiers d’Histoire de la Seconde Guerre mondiale, n°3, octobre 1974, p. 9-47.
- Beeken, A.L.A. Message pour Philomène. Bruxelles: Editions du Métro, 1948.
- Ugeux, William. Le ‘Groupe G’ (1942-1944). Deux héros de la résistance : Jean Burgers et Robert Leclercq. Paris/Bruxelles : Elsevier Sequoia, 1978.
- Masson, Henri. Service de renseignement et d'action dans la région liégeoise : Réseau Zéro, Service D et Groupe G. Bruxelles : CREHSGM, 1996 (inventaire).
- Van Crombrugge, Yaëlle. Les espions Zéro dans l’ombre du pouvoir 1940-1944. Bruxelles : Racine, 2013.
- Debruyne, Emmanuel. La guerre secrète des espions belges 1940-1944. Bruxelles : Racine, 2008.