Welkom bij het CegeSoma (Rijksarchief)

Wie zijn we? Het CegeSoma, de vierde operationele directie van het Rijksarchief, is het Belgische expertisecentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de twintigste eeuw. Wij doen fundamenteel historisch onderzoek, ontwikkelen projecten publieksgeschiedenis, bewaren documentatie en zijn betrokken bij het maatschappelijk debat. 

 

Focus

Een Duits officier in een Belgisch kantoor in het station van Bergen. De Wehrmacht Verkehrs Direktion neemt grote delen van het strategisch en operationeel bedrijfsbeheer van de NMBS op agressieve manier over. Bron: privéverzameling Paul Pastiels.

Het onderzoek over de NMBS en de deportaties tijdens WOII

Op 8 december 2023 stelde Nico Wouters in de Senaat het rapport voor over de rol van de NMBS in de deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog in België. Het CegeSoma voerde dit onderzoek uit tussen januari 2022 en november 2023, in opdracht van vice-Eerste minister en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet en de Senaat.

Agenda

Conferentie

Hoeders van de Staat. Burgemeesters in bezet en bevrijd België en Noord-Frankrijk (1914-1921)

Conferentie met, als gasten, Jan Naert, Sophie De Schaepdrijver en Luc Vandeweyer. Een gesprek onder leiding van Nico Wouters.

Op het moment dat België en Noord-Frankrijk een bijzonder harde bezetting kenden tijdens...Lees meer

13/12 2023
Conferentie

Scènes de Crimes. La photographie policière, témoin de l'enquête judiciaire. (Plaats delict. Forensische fotografie als getuige van het gerechtelijk onderzoek)

Conferentie (in het Frans) met als gasten Laurence Druez, Xavier Rousseaux en politiecommissaris Pierre Simon. Een gesprek onder leiding van Alain Colignon.

Op 1 april 2019 werd een belangrijk deel...Lees meer

20/12 2023
Tentoonstelling

Bezette ziekenhuizen. Brugmannziekenhuis, Frans Hospitaal-Koningin Elisabeth, Instituten Jules Bordet en Georges Eastman tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dit jaar viert het Brugmannziekenhuis zijn honderdjarig bestaan. Het Frans Hospitaal-Koningin Elisabeth in Sint-Agatha-Berchem is bijna even oud, het werd in 1930 ingehuldigd. Idem voor het Instituut George Eastman en het...Lees meer

12/01 202411/02 2024