Welkom bij het CegeSoma (Rijksarchief)

Wie zijn we? Het CegeSoma, de vierde operationele directie van het Rijksarchief, is het Belgische expertisecentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de twintigste eeuw. Wij doen fundamenteel historisch onderzoek, ontwikkelen projecten publieksgeschiedenis, bewaren documentatie en zijn betrokken bij het maatschappelijk debat. 

 

Focus

Een Duits officier in een Belgisch kantoor in het station van Bergen. De Wehrmacht Verkehrs Direktion neemt grote delen van het strategisch en operationeel bedrijfsbeheer van de NMBS op agressieve manier over. Bron: privéverzameling Paul Pastiels.

Het onderzoek over de NMBS en de deportaties tijdens WOII

Op 8 december 2023 stelde Nico Wouters in de Senaat het rapport voor over de rol van de NMBS in de deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog in België. Het CegeSoma voerde dit onderzoek uit tussen januari 2022 en november 2023, in opdracht van vice-Eerste minister en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet en de Senaat.

Agenda

Escaping Nazi Europe Understanding the experiences of Belgian soldiers and civilians in World War II
Conferentie

Escaping Nazi Europe Understanding the experiences of Belgian soldiers and civilians in World War II (Op de vlucht voor nazi-Europa. Inzicht in de ervaringen van Belgische soldaten en burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog)

Conferentie-debat (in het Frans en het Nederlands) met als gasten Bernard Wilkin en Bob Moore. Een gesprek onder leiding van Pieter Lagrou.

In mei 1940 telt het Belgisch leger 650.000 manschappen. Vrij vlug worden er 225.000...Lees meer

13/03 2024
Studiedag

Archiefonderzoek naar de economische aspecten van de Koude Oorlog

Geconfronteerd met internationale druk en met druk van binnenuit proberen landen hun positie rond internationale vraagstukken te bepalen. Zo is het vandaag en zo was het ook tijdens de Koude Oorlog. Het FEDtWIN-project...Lees meer

15/03 2024
Oorlogsschade 1940-1945. De omvang van de schade in vijf Henegouwse steden. Tentoonstelling in het ' Mons Memorial Museum'.
Tentoonstelling

Oorlogsschade 1940-1945. De omvang van de schade in vijf Henegouwse steden.

Van 16 maart tot 8 september 2024 organiseert het ' Mons Memorial Museum' een tentoonstelling over de schade die de Tweede Wereldoorlog veroorzaakte in Charleroi, La Louvière, Bergen, Saint-Ghislain en Doornik....Lees meer

16/03 202408/09 2024
Conferentie

How to Win a War? The logistics of modern warfare, from the Second World War to the Russo-Ukraine War

De dramatische terugtocht van het Oekraïense leger uit Avdiivka deze week heeft nogmaals de cruciale rol van de logistiek in de oorlogsvoering aangetoond. Je kan je positie onmogelijk handhaven als de vijand meer dan tien keer...Lees meer

18/03 2024