Visite en salle de lecture CegeSoma

Bezoek aan onze leeszaal

AANDACHTIG TE LEZEN: SPECIALE COVID-19 MAATREGELEN VOOR LEESZAALBEZOEKEN

Sinds dinsdag 5 januari 2021 zijn onze leeszalen, op afspraak en mits strikte toepassing van de veiligheidsvoorschriften, opnieuw open voor iedereen.
Wie een plaats wil reserveren, moet minstens 2 werkdagen vooraf via e-mail contact opnemen met het betrokken Rijksarchief. De coördinaten van onze diensten zijn
hier te vinden. (CegeSoma : cegesoma@arch.be).
Om je bezoek zo optimaal mogelijk voor te bereiden, kan je
hier de bijzondere voorzorgsmaatregelen genomen in de strijd tegen COVID-19 raadplegen.
Blijf op de hoogte via onze website en via
Facebook. We danken u voor uw begrip.

Via een bezoek aan onze leeszaal kan u onder bepaalde  voorwaarden archieven, boeken of andere documenten die het CegeSoma bewaart, consulteren en kopiëren (zie het leeszaalreglement, wordt momenteel herwerkt, tarieven).  Ontlenen is niet mogelijk. Inschrijven is gratis maar verplicht.

Openingsdagen en –uren : Van dinsdag t.e.m. donderdag, van 9u. to 16u.30 (doorlopend).

Voorziene sluitingsdagen in 2021:

Donderdag 13 mei : O.H. Hemelvaart - Vrijdag 14 mei : dienstvrijstelling  - Woensdag 21 juli : Nationale feestdag - Dinsdag 2 november : Allerzielen - Donderdag 11 november : Wapenstilstand– van dinsdag 28 december 2021 tot vrijdag 31 december 2021 : Kerst en Nieuwjaar.

Raadpleging van documenten:

Maximum aantal documenten dat gereserveerd kan worden : 20.
Duurtijd reservatie: twee weken (zie punt 9 van het leeszaalreglement) (reglement wordt momenteel herwerkt).

Bewaarplaats van de stukken en beschikbaarheid:

  • Depot Luchtvaartsquare : Boeken, thesissen, manuscripten en de meeste archieven. Dagelijkse ophaling van de aanvragen om 9u.30, 10u.15, 11u.15, 13u.30, 14u.30 et 15u.30.
  • Belgradodepot : Tijdschriften, persknipsels, jaarboeken, de beeld- en geluidcollecties en specifieke archieffondsen. Wekelijkse ophaling van stukken, met verplichte online aanvraag en reservatie voor maandag 8u00. De documenten zijn beschikbaar in de leeszaal van de Luchtvaartsquare vanaf dinsdag 9u00 (behoudens een bericht van onze kant).

    Onze leeszaal beschikt ook over een ‘digitale hoek’ voor de consultatie van gedigitaliseerde stukken.

    Indien u vooraf weet dat u hulp of advies zult nodig hebben tijdens uw bezoek, aarzel dan niet om uw bezoek enkele dagen op voorhand voor te bereiden door ons een mail te sturen met het doel van uw onderzoek en de dag dat u wenst langs te komen. Een onderzoeker van dienst staat graag te uwer beschikking.

    Heeft u een praktische vraag aangaande uw leeszaalbezoek ? Klik hier.