Oorlog in korte broek, 14-18.
De rijkelijk geïllustreerde catalogus van de tentoonstelling “Oorlog in korte broek, 14-18” brengt het lot van kinderen tijdens de Grote Oorlog opnieuw tot leven. Het boek behandelt eerst in grote lijnen de geschiedenis van kinderen in 1914-1918 en volgt daarna het parcours van zeven jongens en meisjes die de oorlog hebben meegemaakt in België, Duitsland, Rusland, het Ottomaanse Rijk en Australië.
Een totale oorlog
De Eerste Wereldoorlog bestaat uit meer dan mosterdgas en loopgraven. Voor het eerst in de geschiedenis wordt de hele maatschappij gemobiliseerd. De oorlog beheerst het dagelijkse leven volledig en ook kinderen ontsnappen er niet aan. Vanaf 1914, vertrekken vaders en broers naar het front en slaan families op de vlucht voor de bezetter. De Grote Oorlog zet zo ook de leefwereld van kinderen op zijn kop.
Dromen van het front
Veel meer dan vroeger zijn kinderen nu zowel middel als doelwit van de oorlogspropaganda. Op alle mogelijke manieren worden ze ingezet om bij te dragen aan de oorlogsinspanningen. Op het eerste gezicht onschuldige kanalen zoals literatuur, speelgoed en kleurboeken brengen hen de zin van de oorlog bij. Sommigen dromen er zelfs van om mee te kunnen vechten aan het front.
Aangrijpende getuigenissen en rijk beeldmateriaal brengen de wereld waarin kinderen in '14 –'18 opgroeiden tot leven. Ze laten zien hoe deze oorlog gedurende vier lange jaren hun levens overhoop haalt.
14-18 vanuit het perspectief van de kinderen