Netwerk Verzetsgeschiedenis

Resistance in Belgium - La base de données nationale sur la Résistance en Belgique durant la Seconde Guerre mondiale Het Netwerk Verzetsgeschiedenis bundelt de kennis van het fundamenteel historisch onderzoek aan de Belgische wetenschappelijke instellingen en universiteiten.

De geschiedenis van het verzet tijdens WOII in België zit in de lift. Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in de grote verzetsgeschiedenis van de oorlog of de kleine verzetsgeschiedenis van hun familie of woonplaats. Omdat er al decennialang fundamenteel onderzoek verricht wordt over het verzet in België is het vaak moeilijk een weg te vinden in de massa informatie.
Het Netwerk Verzetsonderzoek biedt wegwijzers aan in de beschikbare kennis over het verzet in België. We stimuleren ook het wetenschappelijk onderzoek over het verzet met een kritische aandacht voor de archiefbronnen en de historische context van de gebeurtenissen. Vanuit die expertise dragen we bij tot de wetenschappelijke historiografie en de maatschappelijke bewustwording van het belang van de geschiedenis van het verzet.

Hier vindt u verwijzingen naar het bestaande onderzoek en enkele lopende projecten, de bronnen en toekomstige initiatieven van het Netwerk Verzetsonderzoek.

Wie zijn wij?

Chantal Kesteloot, Fabrice Maerten, Dimitri Roden en Nico Wouters (CegeSoma/Rijksarchief) - Widukind De Ridder (KULeuven/CegeSoma) - Pieter Lagrou (ULB) - Michèle Corthals en Marnix Beyen (UAntwerpen) - Babette Weyns, Koen Aerts en Bruno De Wever (UGent) - Emmanuel Debruyne (UCLouvain) - Nel De Mûelenaere (VUB) - Philippe Raxhon (ULiège) - Gert De Prins (Dienst Archief Oorlogsslachtoffers/Rijksarchief) - Tom Simoens (Koninklijke Militaire School) - Christophe Brüll (Universiteit Luxemburg) - Bart Willems (Rijksarchief Antwerpen).

INITIATIEVEN IN DE KIJKER

ENKELE BELANGRIJKE PUBLICATIES VAN HET NETWERK

BRONNEN EN ONDERZOEKSINSTRUMENTEN

  • Resistance in Belgium - De nationale databank over het verzet in België (Ze bevat informatie over meer dan 42 000 personen over wie de Veiligheid van de Staat een dossier heeft aangelegd in verband met de Inlichtings- en Actiediensten). Geleidelijk aan zullen er in de toekomst nieuwe gegevens worden toegevoegd, meer bepaald met betrekking tot het statuut van weerstander via de sluikpers, gewapende weerstander en burgerlijk weerstander. Op termijn zal de databank gegevens omvatten over meer dan 200 000 personen, geput uit meer dan 350 000 individuele dossiers.
  • Bronnen van het verzet  - Een overzicht van de belangrijkste bonnen van het verzet in de collecties van het CegeSoma
  • The Belgian War Press – Toegang tot de inhoud en geschiedenis van de clandestiene pers
  • Masterscripties over het verzet – De lijst met belangrijkste masterscripties over het verzet, gemaakt aan de Belgische Universiteiten (2002-2024)
  • Catalogus van de fototheek van het CegeSoma (Pallas) – de online beeldbank van het CegeSoma, waarin met tref- en titelwoorden over het verzet gezocht kan worden
  • Les lettres d'adieu des résistants de Belgique exécutés en 1940-1944

AFGERONDE PROJECTEN EN BIBLIOGRAFIE

PUBLIEKSPROJECTEN