Netwerk Verzetsgeschiedenis

Het Netwerk Verzetsgeschiedenis bundelt de kennis van het fundamenteel historisch onderzoek aan de Belgische wetenschappelijke instellingen en universiteiten.

De geschiedenis van het verzet tijdens WOII in België zit in de lift. Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in de grote verzetsgeschiedenis van de oorlog of de kleine verzetsgeschiedenis van hun familie of woonplaats. Omdat er al decennialang fundamenteel onderzoek verricht wordt over het verzet in België is het vaak moeilijk een weg te vinden in de massa informatie.
Het Netwerk Verzetsonderzoek biedt wegwijzers aan in de beschikbare kennis over het verzet in België. We stimuleren ook het wetenschappelijk onderzoek over het verzet met een kritische aandacht voor de archiefbronnen en de historische context van de gebeurtenissen. Vanuit die expertise dragen we bij tot de wetenschappelijke historiografie en de maatschappelijke bewustwording van het belang van de geschiedenis van het verzet.

Hier vindt u verwijzingen naar het bestaande onderzoek en enkele lopende projecten, de bronnen en toekomstige initiatieven van het Netwerk Verzetsonderzoek.

Wie zijn wij?

Chantal Kesteloot, Fabrice Maerten, Dimitri Roden en Nico Wouters (CegeSoma/Rijksarchief) - Widukind De Ridder (KULeuven/CegeSoma) - Pieter Lagrou (ULB) - Michèle Corthals en Marnix Beyen (UAntwerpen) - Babette Weyns, Koen Aerts en Bruno De Wever (UGent) - Emmanuel Debruyne (UCLouvain) - Nel De Mûelenaere (VUB) - Philippe Raxhon (ULiège) - Gert De Prins (Dienst Archief Oorlogsslachtoffers/Rijksarchief) - Tom Simoens (Koninklijke Militaire School) - Christophe Brüll (Universiteit Luxemburg) - Bart Willems (Rijksarchief Antwerpen).

INITIATIEVEN IN DE KIJKER

ENKELE BELANGRIJKE PUBLICATIES VAN HET NETWERK

BRONNEN EN ONDERZOEKSINSTRUMENTEN

AFGERONDE PROJECTEN EN BIBLIOGRAFIE

PUBLIEKSPROJECTEN