Alle rechten voorbehouden

Papieren Louis Van Brussel

Beschrijving van het archiefbestand :

Oorlogsarchief Louis Van Brussel, nationaal adjunct-commandant van de gewapende partizanen

Louis van Brussel (1918-2001) groeide op in Leuvense socialistische middens en maakte deel uit van een aantal Vlaamse socialistische organisaties. Na de Achttiendaagse Veldtocht ontkwam hij aan gevangenschap en richtte met een aantal socialistische vrienden het Revolutionair Anti-Fascistisch Front (RAFF) op. Hij begint dan de spoorwegen te saboteren. Hij treedt toe tot de gewapende communistische groeperingen van Leuven en na de aanhouding van Seymen en Nijsen, die aan de wieg stonden van die groepen, neemt hij het commando over van de Leuvense afdeling. Hij klimt geleidelijk op in graad en wordt van 6 november 1943 tot juni 1944 verantwoordelijk voor de leiding in heel Vlaanderen. In het Coördinatiecomité wordt hij vervolgens bevorderd tot stafchef.
Het archief van Louis Van Brussel is samengesteld uit twee bestanden : een bestand dat op microfilm is gezet in 1970 (AA MIC54) en een bestand met de originele archieven, verworven in 2015. De bestandsbeschrijving hieronder betreft het fonds AA MIC54. Het bestand AA2434 is nog niet geïnventariseerd.
Het microfilmarchief van Louis Van Brussel heeft betrekking op het Belgisch partizanenleger. Het is uitermate belangrijk omdat het gaat over de rechtstreekse en clandestiene activiteiten van de dienst. Het is bovendien uiterst zeldzaam dergelijke documenten aan te treffen, gezien de aard van de verzetsnetwerken en de gevaren waaraan ze blootstonden tijdens de bezetting. Het archief Van Brussel verstrekt bijzonder interessante inlichtingen over de dagdagelijkse werkelijkheid van het partizanenleger.

Het microfilmarchief werd geordend op basis van de functie van de weerstander en de dienst waarin hij werkzaam was.

 

Voor meer informatie :

  • Bodart, Pierre, Avec l’Armée belge des partisans, Bruxelles, Éditions du monde entier, 1948.
  • Gotovitch, José, Du rouge au tricolore. Les communistes belges de 1939 à 1944. Un aspect de l'histoire de la Résistance en Belgique, Bruxelles, CARCOB, 2018.
  • Gotovitch, José, Archives des partisans armés : Louis Van Brussel. Bundesarchiv. Fondation Jacquemotte, Bruxelles, Centre de Recherches et d'Etudes Historiques de la Seconde Guerre Mondiale, 1974 (Inventaires, 4).
  • Maerten, Fabrice, "Le Front de l’indépendance ou la Résistance comme instrument du Parti communiste dans le Hainaut en 1940-1944. Entre réalité belge et rêve soviétique", in Annales du Cercle d’histoire et d’archéologie de Saint-Ghislain et de la région, t.11. 2008, p. 437-518.
  • Maerten, Fabrice, (De) Gewapende partizanen, BelgiumWWII.
  • Van Brussel, Louis, Partizanen in Vlaanderen; met actieverslag van Korps 034, Leuven, Masereelfonds, 1971.
  • Verhoeyen, Étienne, "Quatrième partie : la résistance", in La Belgique occupée. De l’an 40 à la Libération, Bruxelles, De Boeck-Wesmael, 1994, p. 331-511.
  • Maerten, Fabrice, Papy était-il un héros ? Sur les traces des hommes et des femmes dans la résistance pendant la Seconde Guerre mondiale, Bruxelles, Racine, 2020.