Archief Albert Régibeau
- Toegankelijkheid en raadpleging: Het archief “Albert Régibeau” is raadpleegbaar tijdens de openingsuren van de leeszaal van het ARA2. De inhoud is vrij raadpleegbaar (raadplegingsproceduren).
- Digitalisering: niet gedigitaliseerd.
- Reproductie: De inhoud van het archief mag vrij worden gereproduceerd in de leeszaal. Voor aanvraag van een reproductie door het CegeSoma-team vind je alle praktische informatie hier.
- Onderzoeksinstrument : Inventaris AA1452
Beschrijving van het bestand:
Papieren van Albert Régibeau over politieke gevangenen, de Nationale Confederatie van Politieke Gevangenen en de Koningskwestie
Het archief van Albert Régibeau bestaat uit diverse stukken i.v.m. de verdediging van de rechten van politieke gevangenen en hun rechthebbenden in privéverenigingen, commissies of organismen opgericht door de overheid. Het bevat ook documenten over de werking van vriendenkringen die een rol hebben gespeeld in de verdediging van die rechten of die zich tot doel stelden de herinnering levendig te houden. Het archief werd enkel chronologisch geordend aan het CegeSoma overgemaakt, waar het op thematische basis werd gereorganiseerd.
Albert Régibeau werd geboren in Rouvreux op 1 januari 1915. Hij was jurist van opleiding en nam deel aan de Achttiendaagse Veldtocht. Na de nederlaag van België hervatte hij zijn werk aan de balie van Luik. In 1941 trachtte hij Engeland en de Belgische strijdkrachten aldaar te bereiken maar hij werd in Frankrijk aangehouden. Na zijn vrijlating een maand later sloot hij zich aan bij het verzet en werkte hij mee aan de clandestiene kranten Sambre et Meuse en Wallonie libre. Later sloot hij zich aan bij het inlichtings- en actienetwerk Beaver-Baton. In april 1942 werd hij aangehouden in Luik en gedeporteerd naar de kampen Esterwegen en Dachau. In mei 1945 werd hij bevrijd.
Onmiddellijk na de oorlog stichtte hij de Union des Prisonniers politiques des Deux Guerres (U.P.P.2.G.), gelinkt aan de Nationale Confederatie van Politieke Gevangenen, om zo de rechten van voormalig politiek gevangenen te kunnen verdedigen en is nationaal voorzitter op het Congres van 2 juni 1957. Albert Régibeau is ook voorzitter van het Contactcomité van de Vaderlandslievende Verenigingen. Tenslotte werkte hij mee aan de oprichting van het Studie- en Navorsingscentrum van de Tweede Wereldoorlog, het latere CegeSoma, waar hij voorzitter werd van het Wetenschappelijk Comité. Hij overlijdt in Saive op 11 maart 1979.
Voor meer informatie :
- Alain Colignon , « La Belgique, une patrie d’anciens combattants ? », in Cahiers d’Histoire du Temps Présent, 3, 1997, p. 115-141.
- Paul Delforge, Albert Régibeau sur Connaître la Wallonie.
- Chantal Kesteloot, (La) Wallonie libre sur Belgium WWII.
- Pieter Lagrou, Mémoires patriotiques et occupation nazie : résistants, requis et déportés en Europe occidentale, 1945-1965, Bruxelles: Complexe, 2003.