Home » News » Dag van de Jonge Historici: een kwaliteitsvolle jaargang 2023!

Dag van de Jonge Historici: een kwaliteitsvolle jaargang 2023!

Op 19 april 2024 werden negentien pas afgestudeerde geschiedkundigen van verschillende universiteiten van het land uitgenodigd bij het CegeSoma. Ze werden uitgekozen voor de kwaliteit van hun masterverhandelingen over onderwerpen die verband houden met de thema’s die door de instelling bestudeerd worden.  Ze kregen de gelegenheid om elk in een tiental minuten de resultaten van hun onderzoek voor te stellen: geen makkelijke oefening, maar allemaal glansrijk geslaagd! 

Hieronder vind je samenvattingen van de verschillende bijdragen. Indien je bijzondere belangstelling hebt voor een van de onderwerpen kan je ons dat zeker laten weten, dan maken we je vragen of commentaren over aan de betrokken jonge geschiedkundigen.  

 

1. Van de Eerste tot de Tweede Wereldoorlog: echo’s, instellingen en identificatie (voorzitter van de sessie : Chantal Kesteloot, CegeSoma/Rijksarchief)

 

2. Een aparte kijk: Wereldoorlog II in dagboeken (voorzitter van de sessie : Fabrice Maerten, CegeSoma/Rijksarchief)

3. Oostfront, burgerslachtoffers en verzetslui in België  voorzitter van de sessie : Dimitri Roden, CegeSoma/Rijksarchief)

4. Koude Oorlog: echo’s van hier en elders (voorzitter van de sessie : Widukind De Ridder, CegeSoma/Rijksarchief & KULeuven)

5. Koude Oorlog: echo’s uit het Oosten (voorzitter van de sessie : Michaël Auwers, CegeSoma/Rijksarchief)