Het archief Stéphane Huvenne
- Toegang en raadpleging : het archief van Stéphane Huvenne is raadpleegbaar tijdens de openingsuren van de leeszaal van het ARA2. De foto’s van dit archief zijn online beschikbaar via de catalogus van de fototheekof op de computerschermen van de leeszaal van het CegeSoma. Het archief is vrij toegankelijk (raadplegingsprocedure).
- Digitalisering : De foto’s van dit archief zijn gedigitaliseerd.
- Reproductie : Reproductie van de inhoud van het bestand is vrij in de leeszaal. Voor een verzoek tot reproductie door het personeel van het CegeSoma, vindt u de praktische informatie hier.
- Onderzoekinstrumenten : Inventaris AA2204
Beschrijving van het bestand :
Stéphane Huvenne was sinds het einde van de jaren 1950 actief lid van de Brusselse afdeling van de SIA (Solidarité internationale antifasciste), een organisatie die ondermeer instond voor het onthaal van en de steun aan Spaanse politieke vluchtelingen. Vanuit zijn engagement voor de Spaanse zaak trad hij in de jaren 1960 toe tot de buitenlandse afvaardiging van de Iberische federatie van de libertaire jeugd in België (FIJL). De FIJL, een dochterorganisatie van de Spaanse anarcho-syndicalistische beweging in ballingschap, de CNT, die zichzelf zag als de revolutionaire tak van het militante antifranquisme, was één van de doelwitten van de franquistische repressie.
Stéphane Huvenne oefende binnen beide organisaties administratieve functies uit (secretariaat en uitgave) en was eveneens betrokken bij permanente vormingsactiviteiten. Hij schreef artikelen en vlugschriften, was fotograaf en organiseerde regelmatig sensibiliseringsacties over de thema’s waar de organisaties zich voor engageerden. Hij stond dichtbij de pacifistische beweging, meer in het bijzonder bij Jean Van Lierde, waarvan we archieven bewaren (AA 1573, 1643 en 1726) en de anarchistische boekhandelaar Marcel Dieu (Hem Day).
Naast correspondentie, vlugschriften, communiqués en documentatie allerhande, omvat het vrij raadpleegbare fonds (AA 2204), waarvan de inventaris online beschikbaar is, enkele mooie fotoreeksen over het lot van de antifranquistische militanten in België en Spanje, maar vooral over de activiteiten van de organisaties die hen steunden. Men vindt er onder meer foto’s van congressen en anti-franquistische en pacifistische manifestaties uit de jaren 1960, naast foto’s van Spaanse militanten opgesloten in Spanje of gevlucht naar België, zoals Francisco Abarca, een Spaanse anarchist, wiens uitleveringsaanvraag tot veel debat aanleiding gaf. Dergelijke foto’s zijn erg zeldzaam.
Het fonds Huvenne vult de al rijke fotocollectie over de Spaanse burgeroorlog en de jaren erna aan. In totaal illustreren 3636 foto’s uit het fonds SIPHO, van persagentschappen die in die periode actief waren en uit een gift van het Koninklijk Filmarchief deze troebele periode. Zo zijn er vele foto’s over het onthaal van vluchtelingen in België en Frankrijk, over de verschillende fronten tijdens de burgeroorlog en over de situatie in Spanje tussen 1940 en 1944.
Antifranquistisch militantisme in foto’s
Voor meer informatie :