Het platform Resistance in Belgium : belangstelling, vragen … en antwoorden !
Het platform Resistance in Belgium werd op 21 oktober 2024 gelanceerd en werd intussen al tienduizenden keren bezocht. Maar bij het raadplegen rezen er ook heel wat vragen en we ontvingen veel reacties. Ons team trachtte daar zo adequaat mogelijk op te antwoorden.
Ter herinnering: het platform zal geleidelijk aan toegang verschaffen tot de biografische gegevens van alle vrouwen en mannen die een aanvraag indienden om door de Belgische staat erkend te worden omwille van hun verzet tegen de nazi-bezetters in de periode tussen 1940 en 1944. Momenteel zijn al meer dan 42.000 biografische fiches beschikbaar die werden opgesteld op basis van de archieven van de Staatsveiligheid over de Belgische inlichtings- en actiediensten.
De lancering van het platform kreeg heel wat weerklank in de geschreven pers, maar kwam ook aan bod op radio en televisie, zoals blijkt uit ons persoverzicht. De site werd massaal geraadpleegd: meer dan 10.000 keer per dag in de week van 21 oktober.
Tezelfdertijd stromen de reacties toe op het e-adres van het CegeSoma. Verschillende honderden sinds een maand ! De meeste feliciteren ons in de eerste plaats met dit instrument dat men erg nuttig acht voor de familie- en lokale geschiedenis. Maar er zijn ook heel wat vragen en opmerkingen.
De bemerkingen gaan meestal over personen die men niet terugvindt in de databank. Daarom stippen we nogmaals aan dat de gegevens over de personen die aanvraag indienden tot erkenning als gewapende weerstander, burgerlijk weerstander of weerstander door de sluikpers nog niet opgenomen zijn. Het is de bedoeling om in de lente van 2025 de gegevens toe te voegen over de kandidaat-weerstanders door de sluikpers, in de lente van 2026 die van de kandidaat-burgerlijk weerstanders en eind 2027 die van de kandidaat-gewapende weerstanders. Ook kunnen we omwille van de wetgeving op de privacy alleen de gegevens opnemen van personen die 100 jaar of langer geleden werden geboren. Dat geldt voor alle personen op de site vanaf 2028.
Een andere vraag die dikwijls terugkomt, betreft de procedure om toegang te krijgen tot de dossiers van de Staatsveiligheid. U vindt het antwoord hier : Dossiers uit de archieven van de Staatsveiligheid.
Sommigen verbazen zich ervoor dat de dossiers niet digitaal beschikbaar zijn. Het CegeSoma beschikt jammer genoeg niet over de financiële en menselijke middelen om dit mogelijk te maken. Maar we hebben wel de vragen van verschillende lokale historici kunnen beantwoorden over hoe alle weerstanders van een of verschillende gemeentes zijn terug te vinden, namelijk via: Opzoeking op woonplaats.
In het algemeen vind je het antwoord op de meeste vragen op: Vraagbaak - Resistance in Belgium.
In elk geval willen we iedereen bedanken die, met bewijzen, een klein aantal fouten in de gegevens hebben aangetoond. Vergissingen onzerzijds, ondanks de verschillende controles, maar ook toe te schrijven aan de mensen die onmiddellijk na de oorlog de dossiers hebben opgesteld. Blijf vooral uw vragen tot rechtzetting toesturen. Als die volgens ons gerechtvaardigd zijn, zullen we de gegevens onmiddellijk verbeteren.
Tenslotte hebben verschillende mensen zich als vrijwilliger voor ons team aangemeld. Iedereen is welkom. De enige voorwaarden zijn: een dag per week vrijmaken om in de lokalen van het Rijksarchief in Brussel gegevens in te voeren met betrekking tot de personalia en de activiteiten van weerstanders en de repressie waar ze eventueel slachtoffer van waren; een goede passieve kennis van het Frans of het Nederlands en liefst van beide talen; beschikken over een analytische geest; in staat zijn om de vele richtlijnen strikt na te volgen; graag in teamverband werken. Er is werk genoeg: de gegevens van duizenden dossiers van kandidaat-burgerlijk weerstanders en kandidaat-gewapende weerstanders moeten nog gecodeerd worden. Aarzel dus zeker niet om ons te contacteren !
Toegang tot het platform: https://resistanceinbelgium.be