Home » Event » Studiedag 'Jonge historici'

Studiedag 'Jonge historici'

Promotie 2023

Het CegeSoma/Rijksarchief nodigt je graag uit op zijn jaarlijkse studiedag voor pas afgestudeerde getalenteerde jonge historici, die zal plaatsvinden op vrijdag 19 april 2024.

Dit jaar zullen een twintigtal geschiedkundigen een presentatie geven van de resultaten van hun onderzoek. De behandelde onderwerpen houden zoals gewoonlijk verband met beide wereldoorlogen en de Koude Oorlog.

Op het programma staan onder meer volgende onderwerpen: de impact van de Groote Oorlog in België, WOII in dagboeken, Vlaamse vrijwilligers aan het Oostfront, het verzet van spoorwegmedewerkers, de burgerslachtoffers van bombardementen, de wijze waarop de oorlog wordt voorgesteld in Belgische musea, enz. Ook de Koude Oorlog zal aan bod komen. Een greep uit de onderwerpen die zullen behandeld worden: de contacten die universiteiten aan beide zijden van het IJzeren Gordijn met elkaar onderhielden, een analyse van de bioscoopjournaals, het UNESCO-werelderfgoed in Oost-Europa, de strijd van het antifascistisch front, de Congolese ervaringen van Che, …

Kortom, een zeer boeiend en gevarieerd programma waarmee je kan kennis maken met de meest recente onderzoeksdomeinen van verschillende universiteiten en waarmee je tevens de geschiedkundigen van morgen kan leren kennen.

Zoals steeds is iedereen welkom!

Bekijk hier het programma van de dag.