Home » Event » Stil verzet. De oorlogsjaren van August Vermeylen 1939-1945.

Stil verzet. De oorlogsjaren van August Vermeylen 1939-1945.

Ontmoeting Publieksgeschiedenis van het CegeSoma (2024-7)

Lezing met debat.
Sprekers: Hans Vandevoorde en Koen Aerts.

Inleiding: An Rydant.

August Vermeylen (1872-1945) was vóór 1940 één van de leiders van de Vlaamse beweging, de eerste rector van de vernederlandste Rijksuniversiteit Gent, socialistisch senator, kunsthistoricus, letterkundige en schrijver.

Van de Duitsers krijgt hij tijdens de Tweede Wereldoorlog het verbod om nog enige openbare functie te bekleden. In dit boek, dat gebruikmaakt van dagboeken en andere egodocumenten, zien we Vermeylen geïsoleerd verder werken aan een roman. Zijn netwerk van vrienden en kennissen onderhoudt hij via bezoeken aan concerten en tentoonstellingen en via wandelingen in het Brusselse. Hij helpt Joodse vluchtelingen, zorgt voor zijn familie, wijst elke samenwerking met de nazi’s consequent af, maar blijft wel trouw aan vrienden en leerlingen die te ver gaan in hun bewondering voor Duitsland.

Vandevoorde reconstrueert het boeiende levensverhaal van August Vermeylen net voor en tijdens de oorlogsperiode dankzij de dagboeken, agenda’s, notities en vele brieven van de schrijver, aangevuld met informatie uit egodocumenten van tijdgenoten. Deze originele inkijk in het dagelijks leven onder de bezetting laat ons toe de gedachten, alledaagse beslommeringen en de levenshouding te ontdekken van een unieke man die trouw blijft aan zijn principes.

Het AMVB - Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel, het CegeSoma en zijn vzw ‘De Vrienden van het CegeSoma’ nodigen u op donderdag 10 oktober uit voor een lezing met debat met Hans Vandevoorde in het kader van de Ontmoetingen Publieksgeschiedenis. De auteur zal worden ingeleid door An Rydant en gaat in gesprek met Koen Aerts. Zij spreken onder meer over dagboeken en andere egodocumenten als bron voor de historische studie: Welke voor- en nadelen hebben het gebruik daarvan? Zijn ze betrouwbaar als bron? Wat is de rol van (zelf)censuur en de ruimere historische context?

Iedereen is van harte welkom!

An Rydant is directeur van het AMVB, een pluralistisch archief over de geschiedenis van het Vlaamse leven in Brussel van begin 19de eeuw tot vandaag. Zij studeerde hedendaagse geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel en was in 2022 verbonden aan het CegeSoma voor een project over het Onafhankelijkheidsfront in zeven Vlaamse centrumsteden. An stond mee aan de wieg van het project rond dagboeken uit de Tweede Wereldoorlog van Archiefpunt en maakte zelf gebruik van ego-documenten voor een boek dat in oktober verschijnt over de Tweede Wereldoorlog in Mechelen.

Hans Vandevoorde is als hoofddocent verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel en als vrijwillig postdoctoraal medewerker aan de vakgroep geschiedenis van de UGent. Hij schrijft over moderne Nederlandse literatuur en cultuur. Voor zijn studie over Karel van de Woestijne werd hij onderscheiden door de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren.

 

Koen Aerts doceert geschiedenis aan de Universiteit Gent. Hij is verantwoordelijk voor de vakdidactiek Geschiedenis en Cultuurwetenschappen en is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de nasleep ervan, het collectief geheugen en publieksgeschiedenis. Zijn onderzoek lag aan de basis van documentaire reeksen als 'Kinderen van de collaboratie' en 'Kinderen van het verzet'.