Home » Event » Oekraïne : de impact van nationalistische strekkingen tijdens beide wereldoorlogen

Oekraïne : de impact van nationalistische strekkingen tijdens beide wereldoorlogen

Ontmoeting Publieksgeschiedenis van het CegeSoma (2022- 3) - Uitnodiging van de vzw “De Vrienden van het CegeSoma”

Illustratie: Werner Hilgemann, Atlas zur Deutschen Zeitgeschichte 1918-1968, München Zürich, Piper, 1984, p. 144.

Lezing (in het Frans) met debat; genodigde:  Alain Colignon (CegeSoma/Rijksarchief)

Debat gemodereerd door Chantal Kesteloot (CegeSoma/Rijkarchief)

Zowel tijdens de Eerste als de Tweede Wereldoorlog vormde het grondgebied van Oekraïne de inzet voor een bittere strijd tussen twee grote nationalistische strekkingen die een imperialistische vorm hadden aangenomen: enerzijds deze van het Derde Rijk (in zijn twee verschillende versies)  en anderzijds deze belichaamd door de Sovjet-Russische Staat. Het bezit van de rijke landbouwgronden waar in de ondergrond bovendien heel wat grondstoffen zitten (steenkool, aardgas, bauxiet, enz.) en die een belangrijke geopolitieke ligging hebben, moest ervoor zorgen dat de grootmacht die deze regio controleerde ook de rechtstreekse of onrechtstreekse heerschappij verkreeg over een groot gedeelte van het Zwarte Zeebekken  en tegelijk kon beschikken over een belangrijk bruggenhoofd  naar de olievelden van Koeban en de Kaukasus. 
Maar niettegenstaande deze tegengestelde ambities is de Oekraïense bevolking, met vallen en opstaan en vaak met veel lijden, erin geslaagd een natie te vormen en een staatsstructuur op te richten, die van 1914 tot 1945 overeind bleef ondanks de lotgevallen van de geschiedenis.  
De vzw “De Vrienden van het CegeSoma” nodigen u uit om dit onderdeel van de geschiedenis te ontdekken om zo een beter zicht te krijgen op waar het vandaag over gaat.

 

Alain Colignon is geschiedkundige van de universiteit van Luik. Sinds vele jaren leidt hij de bibliotheek van het CegeSoma/Rijksarchief.
Hij schreef verschillende werken over de geschiedenis van de bezetting en over het privéleven in oorlogstijden.
Zijn specialisaties zijn de collaboratie en het verzet en hij werkt momenteel aan een boek over de Waalse samenleving tussen 1930 en 1940.

 

 
Chantal Kesteloot  is verantwoordelijke voor publieksgeschiedenis bij het CegeSoma/Rijksarchief. Zij is in het bijzonder geïnteresseerd in het fenomeen “herdenkingen” en de plaats van het verleden in de openbare ruimte, meer bepaald in de namen van straten en pleinen.
Zij coördineert de website Belgium WWII en heeft verschillende publicaties op haar naam staan, waaronder “Walloon Federalism or Belgian Nationalism? The Walloon Movement at the End of the First World War.