Het hoopverhaal van het gewapend verzet Sarah Goldberg
Bijeenkomst Publieksgeschiedenis van het CegeSoma (2019 - 4)
Voor de vierde bijeenkomst publieksgeschiedenis kwam het CegeSoma, met de betrokkenheid van de Cinematik, met de vertoning van de film van Patricia Niedzwiecki 'het hoopverhaal van het gewapend verzet Sarah Goldberg' (6e film van de herdenkingscollectie 'gaten in de herinnering') en een debat met haar regisseur.
Sarah Goldberg werd geboren te Warta (Polen) op 1 januari 1921 en overleed te Brussel in 2003. Ze was een Joodse weerstandster van het eerste uur en een overlevende van Auschwitz-Birkenau. In deze film brengt ze een sterk en aangrijpend getuigenis. Als geëngageerd jongvolwassene neemt ze in 1936 deel aan solidariteitscampagnes voor de Internationale Brigades. In 1941 is ze een aantal maanden actief voor het Rode Orkest, een militair inlichtingennetwerk van de Sovjets, terwijl ze officieel nog altijd secretaresse is in een Brusselse hoedenzaak. Ze leert hoe ze een radiozender moet bedienen om gecodeerde en versleutelde berichten door te seinen en ze wordt boodschapster van het netwerk. Vervolgens neem ze "dienst" in de 1e Joodse compagnie van de Gewapende Partizanen, die rechtstreeks afhangt van het Onafhankelijkheidsfront, en ze begint verraders en collaborateurs te schaduwen. In juni 1943 wordt ze na verklikking thuis aangehouden en gedeporteerd. Ze maakt een vreselijke tijd door en wordt uiteindelijk in april 1945 bevrijd door het Rode Leger. Na de oorlog wijdt ze haar leven aan het brengen van getuigenissen en aan de strijd tegen elke vorm van racisme, zodat de jongere generaties "nooit zouden vergeten".
Met veel gevoeligheid, bescheidenheid en een geweldige luisterkwaliteit leidde Patricia Niedzwiecki ons door de documentaire in de voetsporen van een buitengewone vrouw met een buitengewone levensloop.