Home » Event » De oorlog na de oorlog? De Belgische bezetting van de linker Rijnoever (1918-1930).

De oorlog na de oorlog? De Belgische bezetting van de linker Rijnoever (1918-1930).

Ontmoeting Publieksgeschiedenis van het CegeSoma (2024-8).

Conferentie (in het Frans) met als gast Anne Godfroid.

Het gesprek wordt geleid door Sophie De Schaepdrijver.

 

Onmiddellijk na de Eerste Wereldoorlog wordt België op haar beurt een bezettingsmacht. In december 1918 steken Belgische troepen namelijk de Duitse grens over en installeren zich op de linker Rijnoever van Kleef tot Aken. Ze blijven er meer dan tien jaar.  Deze ‘omgekeerde bezetting’ is uit het collectieve geheugen weggedeemsterd. Ze werd weliswaar al vanuit specifieke invalshoeken bestudeerd, maar nu wordt ze benaderd vanuit een globale aanpak die de politieke, militaire, sociale en culturele dimensies omvat.

Het boek ‘La guerre après la guerre ? L'occupation belge de la rive gauche du Rhin (1918-1930)’ is het resultaat van nauwgezet onderzoek in Belgische en buitenlandse archieven en onderzoekt de complexe, veelzijdige cohabitatie tussen Belgen en Duitsers. Het werk behandelt de gehanteerde strategieën van macht, verzet en toenadering. De - dikwijls uiteenlopende meningen - van burgers en militairen komen aan bod. ‘Groten’ en ‘kleinen’ krijgen het woord. Dit alles tegen de achtergrond van de evoluerende mentaliteit in België en bezet Duitsland tijdens het decennium na de Eerste Wereldoorlog.

Het CegeSoma en de vzw ‘Vrienden van het CegeSoma’ nodigen u uit op woensdag 11 december op een conferentie met Anne Godfroid in het kader van de Ontmoetingen Publieksgeschiedenis van het CegeSoma. De auteur gaat in gesprek met Sophie de Schaepdrijver. Samen gaan ze nader in op deze vergeten bezetting.

Iedereen is van harte welkom !

Anne Godfroid is doctor in de hedendaagse geschiedenis (ULB) en in de sociale en militaire wetenschappen (KMS). Haar thesis werd bekroond met de ‘Prix de la Fondation de Greef en Histoire militaire’. Ze is werkzaam in het Koninklijk Legermuseum in Brussel, eerst als tentoonstellingscommissaris en nu als verantwoordelijke voor de collecties. Ze publiceert onder andere over militaire rechtspraak en het geweld tegen vrouwen in tijden van oorlog.

Sophie De Schaepdrijver is hoogleraar hedendaagse Europese geschiedenis aan de Pennsylvania State University (Verenigde Staten). Ze is gespecialiseerd in de sociale en culturele geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Haar meest recente werk is een biografie van en herdenkingsstudie over de spionne Gabrielle Petit. Momenteel werkt ze mee aan een groepsproject over bezettingsregimes en bezettingservaringen in Europa in ’14-’18.