Archief Eugène Colson
- Toegankelijkheid en raadpleging: Het archief “Eugène Colson” is raadpleegbaar tijdens de openingsuren van de leeszaal van het ARA2. De inhoud is vrij raadpleegbaar (raadplegingsproceduren). De foto's, verzameld door Eugène Colson, zijn online raadpleegbaar via de catalogus van de fototheek of op de computerschermen van de leeszaal door de term "Eugène Colson" in te voeren en 'fototheek' te kiezen in het zoekscherm.
- Digitalisering: Het archief is niet gedigitaliseerd, de foto’s wel.
- Reproductie: De inhoud van het archief mag vrij worden gereproduceerd in de leeszaal. Voor aanvraag van een reproductie door het CegeSoma-team vind je alle praktische informatie hier.
- Onderzoeksinstrument : Inventaris AA1761
Beschrijving van het bestand :
Archief Eugène Colson alias 'Harry' betreffende onder andere zijn rol in het verzet, de Nationale Koningsgezinde Beweging, de bevrijding van (de haven) van Antwerpen en de naoorlogse verzetsorganisaties. Het papieren archief werd aangevuld met 13 foto’s die werden overgemaakt door Eugène Colson in 1997.
Eugene "Harry" Colson wordt geboren in Charleroi op 7 februari 1913. In 1940-1941 onderneemt hij als legerkapitein een aantal bevoorradingsreizen (schip Deppe) en nadien werkt hij in de Antwerpse haven. Vervolgens wordt hij lid van de clandestiene inlichtingsdienst Bravery. Hij zet ook een verzetsgroep op poten voor de haven, die later de havenafdeling van de Nationale Koningsgezinde Beweging (NKB) zal worden en die moet instaan voor de vrijwaring van de haven. Hij neemt deel aan de bevrijdingsgevechten en reist met de Canadese troepen mee naar Nederland.
Na de bevrijding werkt Eugène Colson opnieuw in de koopvaardij, tot hij bij zijn terugkeer in Antwerpen, in 1973, de nationale vereffenaar wordt van de NKB. Tot zijn dood heeft hij zich gewijd aan de herinnering en de herdenking aan het verzet van de NKB te Antwerpen bij de bevrijding en aan het in stand houden van de eenheid binnen de beweging. Als nationaal vereffenaar was hij ook verantwoordelijk voor het archief van zijn voorganger, generaal Graff, en van de naoorlogse secretaris van de NKB, Berghmans. Hij overlijdt op 22 januari 2000 in Antwerpen.
Voor meer informatie :