75 jaar geleden - Maart 1945 : solidariteit met de getroffenen van de Ardennen
In februari 1945 beslissen verschillende Brusselse gemeenten om een gemeente die tijdens de Slag om de Ardennen was getroffen te “adopteren”. Op die manier willen ze hulp bieden aan diegenen die alles verloren hadden. Zo adopteert de stad Brussel bijvoorbeeld Stavelot en Sankt Vith; Sint-Jans-Molenbeek adopteert Saint-Hubert ; Watermaal-Bosvoorde schiet Trois-Ponts ter hulp en Sint-Lambrechts-Wo…luwe helpt Nassogne. Sommige van die adopties zijn doorheen de jaren blijven bestaan. Een van de bekendste is deze die Schaarbeek en Houffalize verbindt. Dat kleine stadje had zwaar geleden onder de gevechten. Op 19 december werd het opnieuw bezet door de Duitsers en daarna tot driekeer toe door de geallieerden gebombardeerd. Van de 346 gebouwen die er stonden werden er 258 totaal vernield en 78 gedeeltelijk beschadigd. 189 burgers kwamen om. Het stadje – of wat er nog van overbleef – werd bevrijd op 19 januari 1945.
De gemeente Schaarbeek ging bijzonder actief aan de slag. Begin maart begeven de burgemeester en de schepenen van de Ezelstad zich ter plaatse om kledij, dekens, huishoudgerei, medicijnen en zeep te brengen. In maart organiseert het gemeentepersoneel een groot feest. In totaal wordt meer dan 400.000 Belgische frank ingezameld, een gebaar dat bijzonder op prijs wordt gesteld.
Maar daar houdt het verhaal nog niet op. In 1952 beslissen beide gemeentes om te verzusteren. Bij die gelegenheid wordt de rue du Haut-Pont omgedoopt tot rue de Schaerbeek. Tien jaar later wordt in Schaarbeek een Houffalizeplein ingehuldigd. “Pogge” een pittoreske volksfiguur uit Schaarbeek en symbool van de vriendschap tussen de twee gemeentes heeft ook een standbeeld in Houffalize. En het Ardeense stadje schenkt nog altijd de kerstboom die ieder jaar op het gemeenteplein van Schaarbeek prijkt.
Chantal Kesteloot