De fotocollectie André Cauvin
- Toegang en raadpleging: Het fonds André Cauvin is toegankelijk via de catalogus van de fototheek mits het invoeren van de zoektermen “archives Cauvin” in de zoekbalk en mits het selecteren van de optie ‘Fototheek’ in de rechterkolom. Door op de mappen van de verschillende dossiers en op de thematische submappen te klikken en vervolgens op het icoontje ‘Documenten bekijken’, kan u de gedigitaliseerde foto’s bekijken.
- Reproductie: De rechten op het fotoarchief van André Cauvin komen toe aan zijn rechthebbenden. Vragen in verband met reproductie uitgevoerd door het personeel van het CegeSoma zijn beschikbaar via deze link.
- Onderzoekinstrument: Inventaris van foto's en negatieven (CADIG58)
Beschrijving van het bestand :
Het CegeSoma heeft in 2005 het bestand André Cauvin verworven. Dit bevat belangrijke archiefstukken en vele negatieven (7.000) en foto’s (bijna 10.000), getuigen van de vele bezigheden van de Belgische cineast in de loop van zijn leven (1907-2004).
André Cauvin werd geboren in Elsene op 12 februari 1907. Tijdens de Duitse inval in 1914 vluchtte zijn familie naar Engeland, waar hij enkele jaren in een internaat in Uppingham verbleef. Na zijn terugkeer naar België in 1924 studeerde hij rechten aan de ULB en ook kunstgeschiedenis en schreef ook filmrecensies voor studentenkranten en de lokale pers.
De eerste twee films van Cauvin zijn Memling, peintre de la Vierge (1938) en L’Agneau Mystique (1939). Deze twee korte films over kunst werden voorgesteld op de Wereldtentoonstelling van 1939 in New York en L’Agneau Mystique won een prijs op het filmfestival van Venetië. De faam die zijn films hem bezorgden, zorgden er voor dat het Ministerie van Koloniën hem aanstelde om Congo, terre d’eaux vives (1939) te maken voor de Internationale Watertentoonstelling van Luik.
In 1940 sloot Cauvin zich aan bij het verzet maar moest na verklikkingen vluchten naar Londen. Paul‑Henri Spaak, Belgisch Minister voor Buitenlandse Zaken, vroeg hem een film te maken over de oorlogsinspanningen in de kolonie: Congo (1942). Bij zijn terugkeer in België werd hij door Metro‑Goldwyn‑Mayer ingehuurd voor het maken van reportages.
In Congo regisseerde Cauvin L’Équateur aux cents visages (1948), Bongolo (1951), en Monganga (1957), maar zijn bekendste film is Bwana Kitoko, over de reis van Koning Boudewijn naar de kolonies in 1955. Voor de Wereldtentoonstelling van Brussel in 1958 regisseerde hij Le chant du voyageur solitaire, zijn laatste kortfilm gewijd aan Congo, en eindigde zijn filmcarrière na de onafhankelijkheid van het land. Hij overleed op 2 april 2004.
André Cauvin liet een grote archiefbestand na met betrekking tot zijn werk in Congo, zijn reizen (Indonesië, Thailand, Libanon, Pakistan, India, China, Japan, Palestina, Egypte, Oostenrijk), zijn acties als verzetsman, zijn werk als advocaat, zijn ontmoetingen (correspondentie met Paul‑Henri Spaak, minister Antoine Delfosse, Georges Theunis, graaf vander Straeten). Men vindt er ook intieme dagboeken, verschillende aantekeningen, persberichten en verscheidene negatieven en foto’s.
De fotoarchieven van André Cauvin zijn volledig gedigitaliseerd door het CegeSoma en zijn online toegankelijk via de Pallas beeldbank. De originele stukken werden teruggegeven aan zijn familie.
Voor meer informatie :
- "André Cauvin", in Dictionnaire biographique des Belges d'outre-mer, Bruxelles, Académie royale des sciences d'outre-mer, 2013.
- "Cauvin, André", in Nouvelle biographie nationale, t. 10, Bruxelles, 2010, p. 78-80.
- F. Gillet, "André Cauvin, gros plan sur deux décennies de carrière cinématographique en Afrique centrale", in Patricia Van Schuylenbergh & Mathieu Zana Aziza Etambala (dir.), Le patrimoine filmé d'Afrique centrale-2. Congo, Rwanda, Burundi, 1912-1960, Tervuren, Musée royal d'Afrique centrale, 2010.
- F. Gillet, "André Cauvin, histoire d'une passion ambiguë pour l'Afrique", in Congo belge filmé par Gérard De Boe, André Cauvin & Ernest Genval, livret-DVD édité par la Cinémathèque royale en collaboration avec le MRAC, le CEGES et la VRT, Bruxelles, 2010, p. 58-67.
- F. Gillet, La Mission Cauvin ou la propagande coloniale du gouvernement belge aux Etats-Unis pendant la Seconde Guerre mondiale, dans Les cahiers d’histoire du Temps présent, n° 15-16, 2005, p. 357-383
- R. Michelems, André Cauvin, dans J. Aubenas (dir.), Dictionnaire du documentaire, Bruxelles, 1999.