Het project Conciliare is van start gegaan in het CegeSoma/Rijksarchief
Waarover gaat het?
Het project Conciliare (CONfidently ChangIng coLonIAl heRitagE) is een Europees project waar partners uit 6 landen aan meewerken (België, Nederland, Portugal, Italië, Finland en Kroatië; HORIZON-CL2-2022-HERITAGE-01-03 - Cultural heritage in transformation - facing change with confidence). Het gaat niet alleen om een resoluut internationaal project, maar ook om een project waarbij onderzoekers van verschillende disciplines betrokken zijn (sociaal psychologen, sociologen, antropologen, politicologen en historici), evenals verenigingen zoals ICOM Belgique Wallonie-Bruxelles en Afropean Project.
Waarom dit project?
De Europese samenleving wordt vandaag geconfronteerd met veranderingen zonder weerga inzake de culturele erfenis van het koloniaal verleden. Er rijst onenigheid op allerlei vlak: van het onderwijs via de schoolboeken, over de musea aangaande de herkomst van hun collecties en restituties, tot de publieke ruimte via de blijvende aanwezigheid van het koloniaal verleden, of nog folkloristische tradities zoals Zwarte Piet.
Het project wil dit patrimonium, deze onenigheden en controverses bestuderen, maar hoopt ook bij te dragen tot een beter begrip van deze fenomenen en het uitbouwen van een nieuwe vertrouwensrelatie met dit cultureel patrimonium.
Wat is de rol van het CegeSoma?
Het CegeSoma coördineert WP2 over de publieke ruimte, Hieraan werken Belgische, Portugese en Italiaanse universiteiten samen en ook de de vzw Afropean Project. Als herinneringsplaats en incarnatie van het koloniale cultureel verleden werden monumenten en meer recent straatnamen in de publieke ruimte bestudeerd. Sommige groepen – zoals de gekoloniseerden – en sommige feiten – zoals het koloniaal geweld – zijn vrijwel afwezig, terwijl andere representaties van het koloniaal verleden erg aanwezig en dominant blijven. Bovendien wordt de gekoloniseerde bevolking dikwijls anoniem, onderworpen of op een vernederende of exotische wijze voorgesteld. WP2 zal het gecontesteerde koloniaal cultureel patrimonium in de publieke ruimte van grote en middelgrote Europese steden analyseren (België; Italië en Portual). Dit patrimonium, zijn oorsprong, de manier waarop en door wie het gecontesteerd wordt, moeten dus geïdentificeerd worden. Met dit doel voor ogen werd een onderzoekster, Alana Castro de Azevedo, aangeworven om het onderzoek naar de identificatie van het koloniaal patrimonium in de drie geselecteerde Belgische steden (Brussel, Antwerpen en Bergen) uit te voeren. Na deze eerste identificatiefase zal de wijze van contesteren voor een aantal gevallen meer diepgaand bestudeerd worden. De algemene coördinatie van WP2 wordt verzorgd door Chantal Kesteloot.