Home » News » Belgium WWII: een nieuwe interface met nieuwe inhoud

Belgium WWII: een nieuwe interface met nieuwe inhoud

Een nieuwe interface

Aan de presentatie van de website www.belgiumwwii.be, die in september 2017 werd gelanceerd, werd sindsdien nauwelijks iets gewijzigd.  Na zeven jaar trouwe dienst heeft de oude interface plaatsgemaakt voor een volledig nieuwe lay-out. Op die manier willen we de raadpleging van de website ergonomischer maken.  Bij het inloggen krijgt de bezoeker een meer thematische homepage, met bijvoorbeeld een reeks artikels naar aanleiding van de 80ste  verjaardag van de bevrijding.  Het onderwerp dat werd aangesneden krijgt in de loop der maanden uiteraard updates.   

Met dezelfde onthaalinterface heb je voortaan ook toegang tot alle content. Via de rubriek “Thema’s” kan je transversale opzoekingen doen over het verzet, de collaboratie en het bestuur. De rubriek zal geleidelijk worden aangevuld met nieuwe onderwerpen. Voor een makkelijkere toegang kan je voortaan – links op de homepage – alle bijdragen vinden per titel, per onderwerp of per auteur via een tab die rechtstreeks beschikbaar is.  

Met de horizontale balk die rechtstreeks verschijnt op de homepage kan je ook alle bijdragen terugvinden (artikels, personen, plaatsen, tijdsbalken of debatten). Zoals voordien kan je je opzoekingen uitfilteren per onderwerp en de resultaten nog verfijnen door tags toe te voegen.

En andere nieuwigheid is de tab “Mijn opzoekingen”. Hiermee heb je toegang tot thematische steekkaarten gebaseerd op het boek “Was opa een nazi?”. De bedoeling is om hulp te bieden aan degene die opzoekingen wil doen over personen die te maken kregen met de naoorlogse repressie. Op termijn zal een gelijkaardige tool worden aangebracht over het verzet op basis van het boek “Was opa een held?”  

Vanop de homepage heb je ook toegang tot een scrollmenu onderaan de pagina. Daar vind je alle rubrieken van de website.

Verandering betekent soms ook foutjes en/of vergissingen. Als je die ziet, aarzel dan zeker niet om het ons te melden via  belgiumwwii@arch.be.

Nieuwe inhoud

We hebben van deze update gebruik gemaakt om ook nieuwe content online te brengen. Naast een bijdrage over de NMBS tijdens WOII vind je ook een biografie van Narcisse Rulot, de directeur-generaal van de maatschappij.  Het onderzoek over de NMBS heeft ook nieuwe elementen aan het licht gebracht over het 20ste jodentransport van april 1943. Er is dus een nieuw artikel online gebracht.  

Nog een nieuwigheid is de bijdrage over het drama van Meensel-Kiezegem. Enkele kilometers daar vandaan en drie maanden eerder  hadden ook – minder bekende – tragische arrestaties plaatsgevonden, namelijk in Molenbeek-Wersbeek. Hierover zal binnenkort een  bijdrage online komen.

Andere artikels die nu online staan, zijn een bijdrage over de Koningskwestie, eentje over het Testament van de koning in januari 1944, bijdragen over verzetsman Camille Joset en de clandestiene kranten  De Vrijheid en La Libre Belgique (Peter Pan). De biografieën  van Gerard Romsée en Alexandre Galopin werden uitgebreid.  

In 2023–2024 hebben studenten van de UCLouvain en de UAntwerpen gewerkt op het thema ‘verzet op lokaal vlak’. Als seminarietaak moesten ze hierover een bijdrage schrijven voor de website. Die artikels worden nu afgewerkt en twee ervan staan al online, namelijk die over de communistische verzetsvrouw Julia Bachez en over de socialistische verzetsman Arthur Percque. In totaal zullen er zo een tiental bijdragen komen, resultaat van een mooie synergie tussen het CegeSoma en de beide universiteiten.  

Andere te verwachten bijdragen zijn biografieën van de ministers van Justitie van na de bevrijding en een tekst over Julien Lahaut.

Blijf ons zeker volgen!