Archives Janine Binon

Het archief Janine Binon

  • Toegang en raadpleging : Het bestand kan geraadpleegd worden in digitale vorm via de computers in de leeszaal of via Pallas. De inhoud is vrij raadpleegbaar.
  • Reproductie : Reproductie van de inhoud van het bestand is verboden in de leeszaal. Voor een verzoek tot reproductie door het personeel van het CegeSoma, vindt u de praktische informatie hier.  

Beschrijving van het bestand :

Janine Binon was verpleegster in het  hospitaal l’Océan in de Panne en in de scholen "Charles Théodore" en "Marie-Josée" van koningin Elizabeth te Wulveringem. Het bestand bevat foto’s van haar verblijf in deze instellingen van 1914 tot 1918, en ook enkele foto’s achter het front en van andere militaire hospitalen in het buitenland (Londen, Parijs, … ). We vinden er ook foto’s van de vorsten Albert I en Elisabeth tijdens de communie van prinses Marie-Josée en tijdens hun bezoeken aan meerdere scholen.

Voor meer informatie :

  • De Munck, Luc et Luc Vandeweyer. Het hospitaal van de Koningin : Rode Kruis, L'Océan en De Panne 1914-1918. De Panne: Gemeente De Panne, 2013.
  • Janssens, Pieter. Belgische veldhospitalen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Brussel: Algemeen Rijksarchief, 2001.
  • Loodts, Patrick et Isabelle Masson-Loodts. La Grande Guerre des soignants : médecins, infirmières et brancardiers en 1914-1918. Bruxelles : Memogrames, 2008
  • Reding, Raymond. Hôpital de l'Océan : La Panne 1914-1918 : Une aventure belge au coeur de la tourmente. Bruxelles : Jourdan, 2015.