Home » Event » Welke zijn de huidige uitdagingen van een oorlogsmuseum?

Welke zijn de huidige uitdagingen van een oorlogsmuseum?

Bijeenkomst Publieksgeschiedenis van het CegeSoma (2019 - 5)

Welke zijn de huidige uitdagingen van een oorlogsmuseum? Bijeenkomst Publieksgeschiedenis van het CegeSoma (2019 - 5).

De vijfde bijeenkomst publiekgeschiedenis bestond uit twee delen: op 20 mei 2019, een privébezoek van de nieuwe permanente tentoonstelling 'Oorlog - bezetting - bevrijding' in het koninklijk Legermuseum/War Heritage Institute en op 19 juni een debat met Wannes Devos en Kevin Gony gemodereerd door Chantal Kesteloot in het CegeSoma over het thema: 'Welke zijn de huidige uitdagingen van een oorlogsmuseum?'. 

Op 8 mei 2019 werden de nieuwe zalen, gewijd aan de periode 1939-1945, van het Legermuseum/War Heritage Institute geopend. Zonder twijfel een gebeurtenis waar reeds lang naar werd uitgegeken. Deze inhuldiging betekent ook het begin van een nieuwe herdenkingsperiode, die van de 75ste verjaardag van de Bevrijding en van het einde van de Tweede Wereldoorlog. 

Na de ontdekking van de zeer rijke inhoud van deze gloednieuwe kamers (unieke visuele documenten, getuigenissen en meer dan 2000 objecten op 3000m²) van de grootste tentoonstelling gewijd aan de Tweede Wereldoorlog in België, werden de deelnemers uitgenodigd in het CegeSoma om op die belevenis terug te komen. Een gelegenheid om te debatteren met de spilfiguren van de tentoonstelling. Gastspreekers Kevin Gony en Wannes Devos probeerden vragen te beantwoorden zoals: In welke mate zijn deze nieuwe zalen belangrijk voor de toekomst van het Koninklijk Militair Museum/oorlogsinstituut? Welke zijn de opgelegde doelstellingen aan oorlogshistorische musea? etc, ... en presenteerden het syntheseboek gewijd aan de tentoonstelling: 'Oorlog. Bezetting. Bevrijding. België 1940-1945'.