Overzicht van de bijdragen in verband met de Koude Oorlog - Studiedagen “Jonge Historici” - promoties 2020-2021
Op 5 en 6 mei 2022 kwamen een dertigtal pas afgestudeerden van alle Belgische universiteiten, die waren geselecteerd op basis van de kwaliteit van hun eindwerk, een voorstelling geven van de resultaten van hun onderzoek. Collega-specialisten van beide wereldconflicten en van de Koude Oorlog, Michèle Corthals, Fabrice Maerten, Alain Colignon, Andreas Stynen, Chantal Kesteloot, Nico Wouters, Geneviève Warland en Michael Auwers, modereerden de debatten die na de presentaties werden gehouden en zorgden voor de omkadering van de twee studiedagen.
Dit jaar waren we vooral onder de indruk van de kwaliteit van de presentaties, de zin voor synthese en de vlotte communicatie van alle pas afgestudeerde deelnemers.
Hieronder vindt u de samenvattingen van de verschillende bijdragen over het thema Koude Oorlog.
- Jeffrey Boom : Jacques Némery : révélations et itinéraire d'un Agent de Renseignements au début de la Guerre froide. UCLouvain (E. Debruyne)
- Maxime Liesenborghs : De lange weg naar Berlijn. KULeuven (L. Verpoest)
- Tom Bellens : Antiamerikanisme in België: 1945-1968. VUB (W. De Ridder)
- Florent Kaddès : Les commémorations de la révolution d’octobre en Belgique (1944-1991). ULiège (C. Lanneau)
- Jonas Schalbroeck : From the horse’s mouth: de perceptie van de Belgische ambassade in Washington op de Vietnamoorlog onder LBJ (1963-1968). KULeuven (I. Goddeeris)
- Bas Spliet : De 'processie van Echternach' naar het 'voldongen feit': België en het NAVO-Dubbelbesluit, 1977-1979. UGent (R. Van Doorslaer)
- Robert Vanormelingen : De laatste generaal van de Koude Oorlog. Werenfried Van Straaten, Oostpriesterhulp en de evolutie van hun anticommunisme. KULeuven (K. Christiaens)
- Maite Van Den Borre : De nationalisatie van de Union Minière du Haut-Katanga : een breukmoment in de Belgo-Congolese relaties. UGent (R. Declercq)