Home » Event » Oorlogsschade 1940-1945. De omvang van de schade in vijf Henegouwse steden.

Oorlogsschade 1940-1945. De omvang van de schade in vijf Henegouwse steden.

Tentoonstelling in het ' Mons Memorial Museum'.

Oorlogsschade 1940-1945. De omvang van de schade in vijf Henegouwse steden. Tentoonstelling in het ' Mons Memorial Museum'.

Van 16 maart tot 8 september 2024 organiseert het ' Mons Memorial Museum' een tentoonstelling over de schade die de Tweede Wereldoorlog veroorzaakte in Charleroi, La Louvière, Bergen, Saint-Ghislain en Doornik.

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd samen met het Algemeen Rijksarchief, de Rijksarchieven in de Provincies, het CegeSoma en de steden La Louvière en Charleroi. Ze is voornamelijk gebaseerd op de erg rijke dossiers van de oorlogsschade aan privé-goederen in Henegouwen, die recent naar het Rijksarchief in Bergen werden overgebracht.

De bijdrage van het CegeSoma bestond uit het aanleveren van iconografische documenten en vooral uit het contextualiseren van deze gebeurtenissen die duizenden gebouwen zwaar beschadigd of volledig vernield hebben en die aan honderden mensen het leven hebben gekost.

Een studiedag (in het Frans) getiteld 'Dommages de guerre 1940-1945 et reconstruction. Problématique et valorisation des sources" zal plaatsvinden op 26 april 2024 in het Mons Memorial Museum. Praktische informatie en het programma zijn te vinden via deze link.