Home » Event » Gurs, geschiedenis van en herdenking aan de ballingschap van Spaanse republikeinen (1939)

Gurs, geschiedenis van en herdenking aan de ballingschap van Spaanse republikeinen (1939)

Filmvoorstelling met debat

Gurs, historia y memoria

Het instituut Marcel Liebman en het CegeSoma/Rijksarchief nodigen u graag uit voor de eerste filmvertoning in Brussel van “Gurs, historia y memoria” van Verónica Sáenz Giménez (2018, 56 min, Spanje). Nadien volgt een debat met filmproducenten Anabel Beltran en Fernando Yarza. De film wordt vertoond in originele versie met Franse ondertitels.

Samenvatting :
Leerlingen van een middelbare school steken met de bus de Pyreneeën over om de woorden “vluchteling” en “balling” te leren begrijpen. Anderen ervaarden dit tachtig jaar geleden, toen ze op de vlucht voor de zegevierende Franco-troepen met pijn en angst de vreselijke, besneeuwde rotsmassa’s moesten oversteken.  Aan de overkant, in Frankrijk, nabij Oloron-Sainte-Marie bevindt zich het kamp GURS, dat inderhaast werd opgetrokken voor een voorlopige opvang maar dat tot in 1945 in gebruik bleef. De documentaire volgt de jongeren die hieraan moeten herinnerd worden, en brengt tevens het aangrijpende verhaal van enkele overlevenden of hun nabestaanden die voor de camera geïnterviewd worden; het geheel wordt geïllustreerd met stukjes tekenfilm. Een van de overlevenden wijst erop dat tijdens het Vichy-regime 7000 Joden eveneens naar Gurs werden overgebracht alvorens te worden gedeporteerd. Een andere verklaart: “Het was geen burgeroorlog, maar een oorlog tegen Spanje, want vier legers bestreden de Spaanse republiek”.
 
Verónica Sáenz, die heeft meegewerkt aan verschillende Spaanse films en televisieseries, brengt hier haar eerste ernstige documentaire waarin met brio beelden van de herdenkingsreis van de leerlingen van een middelbare school worden gecombineerd met aangrijpende interviews en met tekenfilmpjes van de hand van Paco Roca, vandaag de belangrijkste Spaanse striptekenaar.
 
Prijs van het internationaal filmfestival van Cerdagne 2019 : Beste documentaire