Home » Event » Enfants de résistants. Belgique. 1940-1945. (Kinderen van verzetsstrijders. België. 1940-1945.)

Enfants de résistants. Belgique. 1940-1945. (Kinderen van verzetsstrijders. België. 1940-1945.)

Documentaire

In België is de herinnering aan het verzet tegen het naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog nagenoeg afwezig in het collectieve geheugen. De verzetsdaden van de helden en heldinnen in de schaduw hadden nochtans dikwijls zware gevolgen: aanhouding, marteling,  gevangenneming, deportatie naar de kampen in Duitsland en soms – dikwijls- de dood. De kinderen van de verzetsstrijders moesten zich aanpassen aan de angst, de onzekerheid, de afwezigheid. In sommige families overheersen trots en glorie, maar in andere wegen de stilte en het lijden nog zwaar door.

De RTBF heeft contact opgenomen met deze getuigen en heeft een documentaire gemaakt met als titel: 'Enfants de résistants. Belgique. 1940-1945'. (Kinderen van verzetsstrijders. België. 1940-1945.)

Ze staat geprogrammeerd op La Une op woensdag 1 november 2023 van 20u15 tot 21u50 en behandelt de verschillende manieren waarop men zich als kind van verzetsmensen identificeert en confronteert de herinnering met de historische werkelijkheid in een zoektocht naar de waarheid.

De Dienst Archief Oorlogsslachtoffers en het CegeSoma hebben meegewerkt aan deze documentaire door archiefdocumenten en opnamelocaties ter beschikking te stellen. Het CegeSoma heeft bovendien nog wetenschappelijk advies kunnen verlenen.

Een niet te missen documentaire …