Home » Event » De overlevenden: de oorlog van de Belgische oud-strijders tijdens het interbellum

De overlevenden: de oorlog van de Belgische oud-strijders tijdens het interbellum

Bijeenkomst Publieksgeschiedenis CegeSoma (2019 - 1)

De overlevenden: de oorlog van de Belgische oud-strijders tijdens het interbellum. Rencontre d'Histoire publique du CegeSoma (2019 - 1)

Om het jaar 2019 te starten heeft CegeSoma een nieuw initiatief gelanceerd: bijeenkomsten publieksgeschiedenis. Wat houdt dat in? Het idee is om de geschiedenis van de 20ste eeuw en haar actualiteitswaarde te begrijpen onder de vorm van conferenties, debatten, interviews, filmvertoningen, enz... die zich afspelen in het Cegesoma of op verplaatsing. Het doel is om uitwisseling met het publiek te bevorderen. 

De eerste bijeenkomst publieksgeschiedenis was gewijd aan Belgische oud-strijders ten tijde van de verschijning van de eerste publicatie gewijd aan de Belgische oud-strijders. 

Naar schatting 320.000 van de 360.000 gemobiliseerde Belgische soldaten hadden de Eerste Wereldoorlog overleefd. Na meer dan vier jaar oorlogsgeweld konden ze eind 1918 eindelijk naar huis terugkeren. De oud-strijders zouden echter geen genoegen nemen met een eenvoudige terugkeer naar hun vooroorlogse bestaan. Ze waren ervan overtuigd dat ze vanwege hun oorlogsinspanning erkenning verdienden én dat ze een belangrijke, nieuwe rol te spelen hadden in de Belgische samenleving. Als overlevenden voelden de oud-strijders ook een morele verplichting ten aanzien van hun gevallen kameraden. Van bij hun terugkeer zouden de oud-strijders zich tot een krachtige sociale beweging ontpoppen die het Belgische establishment zowel in de dorps- als in de Wetstraat regelmatig kopzorgen baarde. Hoe is deze sociale beweging ontstaan en hoe heeft deze zich ontwikkeld? Dat zijn de thema's en vragen die Antoon Vrints en Martin Schoups, de gasten van die dag, bespraken tijdens een debat geleid door Dirk Luyten.