travailleurs obligatoires Seconde Guerre mondiale

De verplicht tewerkgestelden (1940-1945)

1. De voornaamste  archiefbestanden die worden bewaard bij het CegeSoma en het Algemeen Rijksarchief 

Bij het CegeSoma kunt u via Pallas verschillende documenten vinden over tewerkstelling tijdens de Tweede Wereldoorlog en enkele individuele dossiers raadplegen.

Zo is er bijvoorbeeld de inventaris van een enquête verplichte tewerkstelling of het “Archief Nationaal Verbond der Weggevoerden en Werkweigeraars, 1950-2004.”

Voor meer individuele dossiers kunt u zich het beste wenden tot de Dienst Oorlogsslachtoffers gevestigd in hetzelfde gebouw als het CegeSoma. De dienst heeft als taak het aanleggen van documentatie over personen die door de bezetter waren vervolgd of opgeëist om hen een “ statuut van nationale erkentelijkheid”, een rente of een pensioen te kunnen toekennen. Daarnaast bewaart de dienst ook algemene archiefbestanden over verplichte en vrijwillige tewerkstelling, kampen en gevangenissen, verzet en vervolging van joden en zigeuners, repatriëring en naoorlogse processen. 

2. Waar kan men over dit onderwerp bijkomende informatie vinden ?

  • Le travail obligatoire en Allemagne, 1942-1945, Actes du symposium tenu à Bruxelles les 6 et 7 octobre 1992, Bruxelles, CREHSGM, 1993.
Als u van plan bent naar onze leeszaal te komen, vergeet dan niet om uw bezoek voor te bereiden.
Als u meer informatie nodig heeft, aarzel dan niet om ons per e-mail te contacteren : cegesoma@arch.be.