De resultaten van het ADOCHS-project

Op 14 september 2021, bijna 5 jaar na de start, werd het ADOCHS-project afgesloten. Dat gebeurde on-line.

Meer dan honderd deelnemers hadden zich ingeschreven: onderzoekers, deskundigen in digitalisering, verantwoordelijken voor  digitaal beleid van erfgoedinstellingen , archivarissen of conservatoren van collecties uit België, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Nederland. Zij konden kennismaken met de resultaten van dit project van het CegeSoma (D04 – Rijksarchief) in samenwerking met de KBR (Koninklijke Bibliotheek van België), de VUB (Vrije Universiteit Brussel) en de ULB (Université libre de Bruxelles). Doel van deze studiedag: onderzoeken van het begrip ‘kwaliteit’ met betrekking tot de digitalisering van collecties, maar ook nadenken over de mogelijkheden van het gebruik van artificiële intelligentie door archieven en bibliotheken.

In de voormiddag hebben de onderzoekers en partners de resultaten, conclusies en vervolgtrajecten van dit multidisciplinair project toegelicht – gaande van de informatiewetenschap tot de digitale wiskunde. Dat bood Chloé Brault, een onderzoeker verbonden aan het CegeSoma, ook de gelegenheid om de publicatie aan te kondigen van de Gids Digitalisering & Kwaliteit”, die gratis kan opgeladen worden vanop de website van het CegeSoma.

Deze studiedag wou echter niet alleen de resultaten van dit onderzoeksproject belichten, maar ook ingaan op de toekomstperspectieven : de evolutie van bibliotheken, archieven en musea in het licht van de artificiële intelligentie. Dat stond in de namiddag op het programma met interessante gedachtewisselingen en bijdragen vanuit verschillende hoeken van de ‘Bibliothèque nationale’ van Frankrijk tot het KNAW Humanities Cluster van Amsterdam en het Central European Institute of Technology van Brno.

Goed om weten : u vindt alle presentaties op de website van het project. Daar verschijnen binnenkort ook de video’s van de studiedag (on-line voorzien op 30 september).