Breendonk. Het begin...
Dit boek is gebaseerd op iconografisch materiaal van hoogwaardige kwaliteit. Het gaat om een fotoreportage gemaakt door de Duitse bezetter en met name Otto Kropf, een professionele fotograaf die deel uitmaakte van een compagnie van de Propaganda Abteilung in het concentratiekamp van Breendonk.
De fotoreportage werd zonder twijfel gerealiseerd in de eerste helft van juni 1941, dus voor de invasie in de Sovjetunie. Ze werd om onbekende redenen destijds echter nooit gebruikt.
Doel van de bezetter was een zogenaamd objectief beeld te creëren van een belangrijk interneringskamp dat worstelde met een kwalijke reputatie. Men wilde wellicht aantonen dat de leefomstandigheden hard waren, maar zeker niet onmenselijk.
Op dat moment had Breendonk ook nog niet de verschrikkelijke reputatie die het later zou krijgen. In dit voormalige fort uit de Eerste Wereldoorlog verbleven op dat moment nog minder echte verzetsmensen dan ‘gewone’ gemeenrechtelijke delinquenten : kleine criminelen, handelaars op de zwarte markt, asociale elementen of zwervers van alle soort. Daartoe behoorden vanaf 1 december 1940 ook een aantal Joden, die op dat moment door de Duitsers nog beschuldigd werden van allerlei ‘asociale feiten’ alvorens de grote vervolging zou gestart worden. Otto Kropf legde trouwens een focus op bepaalde fysieke kenmerken om etnische stereotypen en vooroordelen zwaar aan te dikken. Mogelijk werden de foto’s afgewezen omdat de Militärverwaltung besefte dat het contraproductief was ze te gebruiken. Enkele maanden later zou Sturmbannführer Schmitt, hoofd van het kamp, trouwens elke foto van de binnenkant van het kamp verbieden. Daarom wellicht, bleven de foto’s een goede halve eeuw verborgen in de archieven van het Fonds Otto Kropf.
Ze kwamen in 1997 terug naar boven dankzij het Studiecentrum voor de Tweede Wereldoorlog, het latere CegeSoma. Dit met een kritisch historisch apparaat waardoor de oorspronkelijke Nazi-propagandadoeleinden uiteraard teniet gedaan werd.
Het Auffanglager Breendonk gefotografeerd door Otto Kropf, een fotograaf in dienst van de Propaganda Abteilung.