Resistance in Belgium: de nationale databank over het verzet in België.
Sinds 21 oktober 2024 kan iedereen opzoekingen doen over het verzet in België via het platform Resistance in Belgium, dankzij een pilootproject van het CegeSoma/Rijksarchief. Gezien de groeiende belangstelling voor de geschiedenis van het verzet, is het belangrijk deze informatie ter beschikking te stellen van zoveel mogelijk mensen. Dit project kadert in de missie en de maatschappelijke rol van het CegeSoma, het Belgisch expertisecentrum voor de conflicten van de 20ste eeuw, dat inzet op onderzoek, projecten publieksgeschiedenis en het beheer van archieven.
-> Toegang tot het platform: https://resistanceinbelgium.be
Waarom nu dit project?
Terwijl we tachtig jaar bevrijding van België en het einde van WOII herdenken, zien we vandaag tal van wetenschappelijke en maatschappelijke initiatieven rond de geschiedenis van het verzet: het Netwerk Verzetsgeschiedenis, de nieuwe leerstoel Sporen van het Verzet (VUB), colloquia en publicaties. Resistance in Belgium zal - voor het eerst in België - eenieder de mogelijkheid bieden online de gegevens te raadplegen over duizenden mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken waren bij verzetsactiviteiten, zowel in België als in onze buurlanden.
Wat vind je in de databank?
Het platform bevat vandaag informatie over meer dan 42 000 personen, namelijk alle mensen over wie de Veiligheid van de Staat een dossier heeft aangelegd in verband met de Inlichtings- en Actiediensten. Geleidelijk aan zullen er in de toekomst nieuwe gegevens worden toegevoegd, meer bepaald met betrekking tot het statuut van weerstander via de sluikpers, gewapende weerstander en burgerlijk weerstander. Op termijn zal de databank gegevens omvatten over meer dan 200 000 personen, geput uit meer dan 350 000 individuele dossiers.
Deze informatie is gestructureerd, meertalig en leesbaar voor mens en computer. Het platform maakt zowel eenvoudige als meer doorgedreven, transversale zoekopdrachten mogelijk, waarbij honderdduizenden gegevens volgens verschillende criteria gekruist worden: bijvoorbeeld naam, geboortedatum, woonplaats, verzetsorganisatie of datum van aanhouding.
Een internationale context
Dit project past in een mondiale tendens tot openstelling van gegevens, meer bepaald via de goedkeuring van internationale normen zoals Records in Contexts in de sector van de archieven. Die bevorderen de verbinding tussen gegevens en het ter beschikking stellen in door computers leesbare formaten. Van afgesloten hokjes naar de openstelling van gegevens: het CegeSoma doet volop mee aan de digitale transitie in de wereld van de archieven.
Een collaboratieve database
Dit participatief lange-termijnproject ging van start in de lente van 2021 onder coördinatie van Anne Chardonnens en Fabrice Maerten (CegeSoma). Het is het werk van een multidisciplinair team (vrijwilligers, stagiairs, jobstudenten en personeelsleden van het CegeSoma) onder begeleiding van een stuurcomité. Ondanks de moeilijke budgettaire context waarin het Rijksarchief zich bevindt, zullen we ons uiterste best doen het platform ook in de toekomst verder te blijven ontwikkelen.
Een voor iedereen toegankelijk platform
Het platform is bestemd voor het ruime publiek, maar beantwoordt ook aan de noden van onderzoek en analyse. Het vervolledigt het thematisch portaal dat het CegeSoma over de Tweede Wereldoorlog in België heeft ontwikkeld, Belgium WWII (www.belgiumwwii.be). Het platform Resistance in Belgium is uitstekend gedocumenteerd en bevat een onderdeel ‘FAQ’, dat de gebruikers stap voor stap begeleidt bij hun opzoekingen en een antwoord biedt op vragen over de aard van de dossiers en de beschikbare gegevens.
Resistance in Belgium is een onmisbaar instrument voor iedereen met belangstelling voor de geschiedenis van verzetsmensen en het verzet in België tijdens de Tweede Wereldoorlog.