Home » Event » THE GREAT(ER) WAR OF MILITARY OCCUPATIONS IN EUROPE

THE GREAT(ER) WAR OF MILITARY OCCUPATIONS IN EUROPE

Antecedents, experiences & legacies

Foto : Duitse officieren in gesprek met vrouw en kind op spoorwegemplacement (Kyiv, 1918), De Golyer Library, Southern Methodist University

De conferentie wil inzicht bieden in de verschillende vormen die de bezetting aannam tijdens de Eerste Wereldoorlog en hiervoor betere analytische categorieën uitwerken. We willen de bezettingen met mekaar in verband brengen en vergelijken op Europees en zelfs wereldvlak, vragen stellen over de transferts ertussen, en ze meer algemeen bekijken op een lange termijn en in het ruime perspectief van imperialistische overheersende regimes. We kijken verder dan de bezettingen door de Centrale Mogendheden en gaan na of de militaire aanwezigheid van de Entente al dan niet als een bezetting kan worden gedefinieerd. We treden ook buiten het gebruikelijke tijdskader van de Groote Oorlog.  

De internationale conferentie is bestemd voor zowel ervaren als beginnende onderzoekers. We willen graag een debat aangaan over de bezettingen en nodigen alle belangstellenden uit om in te schrijven. De presentaties zijn in het Engels en na elke sessie volgt een panelgesprek.  

Het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (Rijksarchief in België) en het Laboratoire de recherches historiques (UCLouvain) organiseren deze conferentie in samenwerking met het Leibniz Institute for the History and Culture of Eastern Europe, het Zentrum für Militärgeschichte und Sozialwissenschaften van de Bundeswehr, het Fonds national de la Recherche scientifique in België en het Institut d'analyse du changement dans l'histoire et les sociétés contemporaines en het Département d'Histoire van het UCLouvain.

Hier vindt u het programma