Home » Publication » Het nieuwe nummer (2021-4) van het BTNG

Het nieuwe nummer (2021-4) van het BTNG

Het vierde en laatste nummer van het BTNG in 2021 telt vier individuele artikelen en enkele nieuwe literatuurrecensies. 

In het eerste artikel gebruiken Laurence van Ypersele (hoogleraar Université catholique de Louvain), Camille Berny (assistent Hedendaagse Geschiedenis en Methodologie aan dezelfde universiteit) en Gauthier Godart (lid van het Centre d’Histoire du Droit et de la Justice (CHDJ) 53 interviews als bron om de traumatische impact van WOII op kinderen te bekijken.

Raphaël van Lerberge (doctor in de geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel) onderzoekt hoe de informatietechnologie de sociale zekerheid in België mee gevormd heeft. 

Pierre Lannoy (docent bij de Faculté de Philosophie et sciences sociales aan de Université Libre de Bruxelles) legt een ‘vergeten geschiedenis’ bloot, door te kijken naar de aanwezigheid en inzet van Italiaanse krijgsgevangenen die na de slag om Caporetto in oktober-november 1917 werden geïnterneerd in bezet België.

Het vierde en laatste artikel is van de hand van de jonge historicus Samuel Dal Zilio (Université libre de Bruxelles) die zijn eerste wetenschappelijke artikel publiceert op basis van zijn Masterverhandeling. Zijn artikel gaat over de invloed die families van patiënten konden uitoefenen op het parcours dat deze patiënten doorliepen in het zogenaamde ‘krankzinnigengesticht’ van Schaarbeek tussen 1853 en 1914.

Wenst u een exemplaar? Stuur een e-mail naar cegesoma@arch.be of hilde.keppens@arch.be