Home » Event » Museumcafé: kunst en collaboratie

Museumcafé: kunst en collaboratie

Bijna vijf jaar lang werd België vanaf mei 1940 bezet door nazi-Duitsland. Sommige mensen gingen meteen in het verzet, maar al die tijd kon de bezetter ook rekenen op steun vanuit de plaatselijke bevolking, van mensen actief in de meest diverse sectoren. Er was politieke en economische collaboratie, maar ook de culturele sector liet zich niet onbetuigd. Schrijvers en journalisten werkten mee aan door de Duitsers gecontroleerde kranten en tijdschriften. Muzikanten en zangers verzorgden radioprogramma's op Zender Brussel. Regisseurs gingen in Duitsland films draaien die voor de Vlaamse markt waren bestemd. En ook de beeldende kunsten lieten zich niet onbetuigd.

Kurt De Boodt (1969) geniet bekendheid als dichter, werkt als beleidsadviseur voor BOZAR in Brussel, en stelde in 2013 de expo ‘Prosper De Troyer. Schilder in beweging’ samen. Momenteel werkt hij aan een boek over kunst en collaboratie in Vlaanderen. Naar aanleiding van de retrospectieve 'Dirk Baksteen in het Jakob Smitsmuseum' gaat hij over dat onderwerp in gesprek met professor Koen Aerts (1983), verbonden aan Cegesoma en UGent. Hij is gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog, met een bijzondere focus op collaboratie en repressie. Hij publiceerde onder meer de boeken 'Kinderen van de repressie' en 'Repressie zonder maat of einde?', en is de bedenker van de Canvas-reeksen 'Kinderen van de collaboratie', 'Kinderen van het verzet' en 'Kinderen van de Holocaust'.

Waarom werden sommige kunstenaars aangetrokken tot de collaboratie? Ging het om opportunisme, of werden ze vooral vanuit overtuiging gedreven? Speelden kunst en cultuur een rol in het bezettingsbeleid van nazi-Duitsland? Hoe kwam de legendarische ontmoeting tussen schilder Albert Servaes en nazi-propagandaleider Joseph Goebbels tot stand? Welke rol speelde het VNV? Wat gebeurde er na de oorlog? En klopt de perceptie dat vooral klassieke, eerder conservatieve kunstenaars in de collaboratie belandden? Of waren ook modernisten vatbaar voor de nazistische ideologie? Het zijn vragen die ongetwijfeld aan de orde zullen komen tijdens dit tweegesprek.

In samenwerking met de bibliotheek en de Stichting Ronald Luyten/Jakob Smits.