Home » Event » Elfnovemberlezing

Elfnovemberlezing

Historicus Koen Aerts (UGent, Cegesoma) neemt u samen met houtblazerskwintet Bois de Vivre mee op een unieke zoektocht naar vrede langs historische beelden, kunst en muziek.

Beeld: copyrights Kathleen Vinck

De geschiedenis herhaalt zich niet.  Toch kan een historische blik wel degelijk helpen om ons - in een stresssituatie zoals we ze vandaag beleven - te oriënteren.  Hoe hield de mens zich vroeger staande in de platentektoniek van oorlog en vrede? Hoe bouw of behoud je een democratische samenleving in een wereld onder hoogspanning?
Volgens historicus Koen Aerts (UGent, CegeSoma), eerder verantwoordelijk voor de wetenschappelijke begeleiding van de Canvas-reeksen Kinderen van de Collaboratie en Kinderen van het Verzet, ligt de sleutel in de verbeelding. Samen met houtblazerskwintet Bois de Vivre vertrekt hij tijdens deze Elfnovember-lezing op een boeiende ontdekkingstocht langs historische beelden, kunst en muziek die inspireren om zelfs vandaag onze democratie in al zijn meerstemmigheid een vredevolle richting te geven.
 

Programma

  • 20.30 uur : Welkom door Stephen Lodewyck, Directeur van het In Flanders Fields Museum te Ieper
  • 20.35 uur : Toespraak door Emmily Talpe, Burgemeester van Ieper
  • 20.45 uur : Unieke Elfnovemberlezing door Koen Aerts in samenwerking met houtblazerskwintet Bois de Vivre. (Lezing in het Nederlands, Engelse tekst beschikbaar)
  • 21.45 uur : Slotwoord door Nils Duquet, directeur van het Vlaams Vredesinstituut
  • 21.50 uur : Receptie