PDF Afdrukken E-mail

Getuigen Dit is een digitale versie van het werk van Gie van den Berghe, Getuigen. Een case-study over ego-documenten. Bibliografie van ego-documenten over de nationaal-socialistische kampen en gevangenissen, geschreven of getekend door 'Belgische' (ex-)gevangenen : Belgen, personen die in België gedomicilieerd waren of verbleven, en andere uit België gedeporteerde personen (Brussel, Navorsings- en Studiecentrum voor de Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, 1995 - 2 delen).

Dit boek was (en is) de eerste nationale bibliografie in zijn soort, een systematische en analytische bronbibliografie van egodocumenten over de nazi-kampen. Ze omvat om en bij de 1600 ooggetuigenverslagen: boeken en brochures, tekeningen, manuscripten en getuigenissen in sluikbladen, bundels, tijdschriften en kranten.
De verzameling werd begin augustus 1994 afgesloten. Er staan wel enkele documenten van latere datum in, maar dat komt omdat ik als auteur bij hun publicatie betrokken was.
In deze digitale versie kan gezocht worden op auteur, kamp, gevangenis, commando, titel of woord uit titel. Op die manier kunnen bijvoorbeeld alle 'Belgische' egodocumenten over een bepaald kamp worden opgespoord.
Voor een uitvoerige verantwoording kunt u terecht op de site van de auteur.