PDF Afdrukken E-mail

Afgeronde projecten  

Verschillende projecten werden in het verleden succesvol afgerond. Drie projecten zijn uitgemond in vier proefschriften. Het gaat om het project over de Belgische inlichtingendiensten (1940-1945). Het project Geweld, criminaliteit en oorlog en het project over de diamantsector. Andere projecten leidden tot publicaties of onderzoeksrapporten: onder meer het project over het Hoog Commissariaat voor 's Lands Veiligheid, over de Belgische administratie tijdens de Tweede Wereldoorlog en het project over de Belgische filmjournaals.

Steden in oorlog – Antwerpen 1940-1945

Na het eerste bijzonder succesvolle deel (derde druk!) van de fotoboekenreeks Steden in Oorlog over Brussel verschijnt in september het deel over Antwerpen (klik hier om het te bestellen). Via de fotografie wil dit album een betere kijk bieden op de geschiedenis van (Groot-) Antwerpen tijdens de periode 1940-1945.
Lees meer...

Filmen tot elke prijs ? Henri Storck, film en oorlog

Augustus 2006. Tijdens een ingeslapen en medialuwe zomer breekt een polemiek los in de Franstalige media in België. Henri Storck, de “vader van de Belgische cinema” wordt ervan beschuldigd erg dicht bij de Duitse bezetter te hebben gestaan. Deze veronderstelde collaboratie veroorzaakt des te meer opschudding in het licht van het politieke gedachtegoed van de regisseur. Na de sociale documentaire, Misère au Borinage, die hij in 1933 maakte en waarin de wantoestanden bij de mijnwerkers in de Borinage aangeklaagd worden, werd hij steevast in het linkse kamp geplaatst. De controverse die erop volgt bulkt van simplismen, anathema's en anachronismen waar weinig of geen plaats meer is voor nuances, paradoxen en sociale complexiteit. Een wetenschappelijke studie gebaseerd op grondig archiefonderzoek, die dit individueel traject in een bredere historische context plaatst was aangewezen. Ze werd mogelijk gemaakt door een gezamenlijk initiatief van de Communauté française de Belgique en het CEGESOMA.
Lees meer...

‘Gewillig België’. De Belgische overheden en de Jodenvervolging

Een studie uitgevoerd door het CEGESOMA, op vraag van de Belgische Senaat en in opdracht van de federale regering, beoogde de eventuele betrokkenheid van de Belgische overheden in de identificatie, vervolging en deportatie van de Joodse bevolking tijdens de bezetting in de jaren '40-'44 na te gaan. Het resultaat is Gewillig België, een standaardwerk voor elkeen die België wil begrijpen in de periode 1930-1950.
Lees meer...
 
    1   2   3   4