'La valise oubliée. Enfants de Guerre (1940-1945)'. Interview van de auteur van het boek, Gerlinda Swillen door Alain Colignon.

 Het verhaal van kinderen die werden geboren uit de verhouding van Belgische vrouwen met soldaten van de Wehrmacht is delicaat, soms zeer pijnlijk en vaak ongekend.

Het CegeSoma (Rijksarchief) en de vzw Auschwitz in Gedachtenis (als uitgever) nodigen u graag uit om te komen luisteren naar een interview dat Alain Colignon zal afnemen van Dr. Gerlinda Swillen naar aanleiding van de publicatie van “La valise oubliée. Enfants de Guerre (1940-1945)”, de Franstalige versie van “Koekoekskind. Verwekt door de oorlog (1940-1945)”, uitgegeven bij Meulenhof-Manteau in 2009 . Lees meer...

In memoriam Jacques Wynants

 Jacques Wynants – die de “anciens” van het CegeSoma kennen als “onze grote Jacques” -  is zoals hij zelf wenste in alle stilte en discretie heengegaan, namelijk op zondag 18 november 2018, vlak na de  herdenkingscyclus rond de Groote Oorlog, waar hij als gepassioneerd onderzoeker fel mee bezig was geweest. Lees meer...

‘Grenzeloos verzet’, een unieke gevalstudie van het verzet in de Tweede Wereldoorlog aan beide kanten van de Belgisch-Nederlandse grens.

 Op 16 oktober 2018 stelt Paul De Jongh, geassocieerd onderzoeker bij het CegeSoma, zijn boek 'Grenzeloos verzet. Over spionerende monniken, ontsnappingslijnen en het Hannibalspiel, 1940-1943', Turnhout, Brepols, 2018, 344 p. voor.

 

Maart  1943. De Duitse geheime politie omsingelt de abdij van Val-Dieu en arresteert twee paters wegens verzetsdaden : H. Jacobs uit Antwerpen en S. Muhren uit Bergen op Zoom.

Korte tijd later volgen 80 arrestaties  in België en in Nederland.  Lees meer...

Nieuwe criteria voor de geassocieerde onderzoekers van het CegeSoma

 Het onderzoek over de geschiedenis van de wereldoorlogen is niet het monopolie van professionele historici. Ook onderzoekers die niet verbonden zijn aan een universiteit of die actief zijn in andere disciplines dan de geschiedenis, hebben vaak fundamentele bijdragen geleverd. Het CegeSoma heeft hen al lang bij de werking betrokken, aanvankelijk als correspondent, later als geassocieerd onderzoeker. Om hen beter te integreren in de academische activiteiten van het CegeSoma hebben we het statuut recent aangepast. Lees meer...

Een kennismaking met de geassocieerde onderzoekers

 Op 23 mei nodigden wij onze geassocieerde onderzoekers uit in het CegeSoma. Tijdens deze interne studiedag stelde een meerderheid van deze (intussen vijftien) onderzoekers hun project voor aan het wetenschappelijke personeel. De thema's die aan bod kwamen waren even rijk als divers: het familiale geheugen en de collaboratie  (beide onderwerpen m.b.t. de Tweede Wereldoorlog), een biografische studie van Hugo Claus, de vrijwilligers uit België in de Spaanse burgeroorlog,.... In het algemeen viel wel op dat de Tweede Wereldoorlog het dominante thema is binnen de huidige groep van deze onderzoekers. Lees meer...

De Geassocieerde Onderzoekers van CegeSoma

Onderzoek over 20ste eeuwse conflictgeschiedenis is al lang niet meer het exclusieve terrein van historici verbonden aan een universiteit of wetenschappelijke instelling. Ook beoefenaren van andere disciplines, of onderzoekers niet (meer) verbonden zijn aan een universiteit of wetenschappelijke instelling voeren divers en vaak heel waardevol onderzoek uit. Het statuut van geassocieerd onderzoeker (de criteria vindt u hier) laat toe dit onderzoek  in te bedden in de werking van het CegeSoma.

Contactpersoon : dirk.luyten@arch.be

  Lees meer...