Derde Bijeenkomst Publieksgeschiedenis in het CegeSoma

23 april 2019 (12.30 – 14 u.)
 
Gebruik van geweld in oorlogstijd  
Lezing met debat. Genodigden:  Frank Seberechts en Bruno De Wever - Moderator: Bart Willems.


1984   

In 1984 verscheen bij Lannoo een studie van Bruno De Wever met de titel  'Oostfronters. Vlamingen in het Vlaams Legioen en de Waffen SS'.
In 2019, rolde een boek van Frank Seberechts van de persen met als titel 'Drang naar het Oosten. Vlaamse soldaten en kolonisten aan het oostfront'.


Tussen beide synthesewerken liggen dus 35 jaar …

 

Het werk van Frank Seberechts spitst zich vooral toe op de oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid waaraan Vlaamse vrijwilligers aan het oostfront tijdens de Tweede Wereldoorlog deelnamen of waarvan ze getuige waren.

 

Het is voor het eerst dat dit aspect van de geschiedenis wordt belicht. 
 
 

 2019 

Lange tijd werden de vrijwilligers van het Vlaams Legioen en van het SS-regiment Westland, alsook de Vlaamse leden van het NSKK-Vervoerkorps en van Organisation Todt, voorgesteld als idealisten die tegen het communisme streden, alsof ze niets te maken hadden met de moorden op burgers, partizanen en Joden in Polen, Oekraïne en Rusland van 1939 tot 1945.


In het boek van Bruno De Wever kwam de strijd tegen de partizanen weliswaar aan bod, maar slechts als klein deel van het onderzoek.

De context en de benadering waren toen anders, evenals de kennis over het onderwerp en de gevoeligheden errrond.

 

Hoe komt dat? Welk archief was toen beschikbaar?

 

Welke elementen hebben de geschiedschrijving beïnvloed?  

 

Op 23 april e.k. geeft het CegeSoma het woord aan beide auteurs, Frank Seberechts en Bruno De Wever. Ze zullen worden geïnterviewd door Bart Willems (wetenschappelijk medewerker bij het Rijksarchief te Antwerpen) en samen zullen ze een stand van zaken opmaken over het delikate vraagstuk van geweld in oorlogstijd.

Hoe moeten we vandaag kijken naar de ervaringen van die vrijwilligers?

 

Genodigden :

 

 

 

Frank Seberechts is geschiedkundige van de universiteiten van Antwerpen en Gent. Hij werkte onder meer bij het CegeSoma en het ADVN, waar hij onderzoek verrichtte naar de geschiedenis van de Vlaamse beweging, het Vlaams nationalisme, de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging in België. Vandaag is hij onderzoeker bij het Vredescentrum Provincie en Stad Antwerpen en geassocieerd onderzoeker bij het CegeSoma. Zijn publicaties gaan onder meer over het Vlaams nationalisme, de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, de haven van Antwerpen en heemkunde.  

 

 

Bruno De Wever is professor aan de universiteit van Gent. Hij is een specialist van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Zijn interessegebieden zijn de geschiedenis van het Vlaams nationalisme en van het fascisme. Hij schreef talrijke bijdragen en werken over deze thema's. Hij is ondervoorzitter van het gespecialiseerd wetenschappelijk comité van het CegeSoma.
  Bart Willems is geschiedkundige en archivaris bij het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren waar hij vooral werkt aan de inventarisering van archief over de Tweede Wereldoorlog. Hij is medeauteur  van het boek 'Was opa een nazi? Speuren naar het oorlogsverleden', verschenen in 2017.

 

Het boek van Frank Seberechts zal die dag te koop zijn bij het CegeSoma . Indien u het wenst kan u het er laten signeren door de auteur.
 
De ontmoeting gaat door in de conferentiezaal van het CegeSoma (Luchtvaartsquare 29 – 1070 Brussel) en wordt gevolgd door een debat. 
 
 
Graag vooraf inschrijving per e-mail aan  isabelle.ponteville@arch.be of  telefonisch op nr. 02.556.92.11 met vermelding of u al dan niet de lichte lunch neemt * + aanduiding van uw keuze (€ 5 vooraf te storten op de rekening van het CegeSoma : IBAN: BE12 6792 0045 0092 - BIC: PCHQBEBB + mededeling: naam en voornaam ).


* Keuze 1 : biofluitbroodje, rozijnen, noten, brie (+ plat water, bruiswater of fruitsap);
* Keuze 2 : biobriochebrood, ham, gevuld ei, sla (+ plat water, bruiswater of fruitsap).
 
Aarzel zeker niet andere belangstellenden mee te brengen!

  Terug