2019: een feestelijk jaar in het CegeSoma!

Het is vijftig jaar geleden dat in 1969 zes enthousiaste jonge onderzoekers een groep vormde en begonnen aan een pionierswerk over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog… Het Navorsings- en Studiecentrum voor de Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog (NCWOII), de voorganger van het CegeSoma, was geboren!
In 1969 verscheen ook het eerste nummer van het Belgisch tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis, dat sinds 2011 wordt uitgegeven door het CegeSoma/Rijksarchief.
Op de avond van 3 september 1944, 75 jaar geleden, werd Brussel bevrijd door de Britse troepen, vergezeld door de Belgen in de Brigade Piron.

 

We vieren in 2019 dus drie historische verjaardagen!

 

Gedurende dit feestjaar plant het CegeSoma/Rijksarchief een reeks activiteiten, evenementen en uitgaven van boeken.

 Bevrijding van Brussel door de geallieerden, september 1944, Beeld nr. 29474, © Rijksarchief.
Bevrijding van Brussel door de geallieerden, september 1944, Beeld nr. 29474, © Rijksarchief.


Op het menu:


Naast al deze evenementen nodigt het CegeSoma u ook uit voor zijn Bijeenkomsten Publieksgeschiedenis, de dag gewijd aan jonge afgestudeerden en voor de vele andere activiteiten.


Om nog maar te zwijgen van het online platform “BelgiumWWII” waar nog steeds nieuwe bijdragen en artikelen worden toegevoegd.


* Een editathon  is een schrijfbijeenkomst waar artikels over een thema, onderwerp of specifieke content worden gemaakt, gewijzigd en herzien.

 

  Terug