PDF Afdrukken E-mail
Welkom bij het CEGESOMA/Rijksarchief in België

Het CEGESOMA, Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, is het Belgische kenniscentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de 20ste eeuw. Het verricht onderzoek, doet aan publiekswerking en bewaart documentatie. Het vormt sinds 1 januari 2016 de vierde Operationele Directie van het Rijksarchief. Het is een platform voor wetenschappelijke en maatschappelijke activiteiten in binnen- en buitenland, in het bijzonder m.b.t. de twee wereldoorlogen.


De Bijdragen tot de Eigentijdse Geschiedenis, Albert & Elisabeth en vele andere uitgaves tegen een verlaagde prijs

De meeste nummers van de BEG alsook verschillende studies en hulpmiddelen i.v.m. de geschiedenis van België in de 20ste eeuw kunnen nog steeds voor een laag bedrag aangekocht worden. Ook de catalogus Albert & Elisabeth. De film van een koninklijk leven is vanaf nu aan een lage prijs te koop.

Lees meer...

Aantal periodieken tijdelijk niet beschikbaar

Een aantal periodieken uitgegeven tussen 1940 en 1944 is tijdelijk niet raadpleegbaar omdat ze door een externe firma worden gedigitaliseerd. Als u een tijdschrift uitgegeven tussen 1940 en 1944 wenst te raadplegen is het aangewezen contact op te nemen met Kathleen Vandenberghe om te weten of het tijdschrift beschikbaar is.

 

NIEUW - Veranderingen op onze website die uw opzoekingen eenvoudiger zullen maken

 Beste gebruikers, het MADDLAIN project wordt momenteel nog afgewerkt maar het CegeSoma brengt nu al enkele van de resultaten ervan in de praktijk om beter aan uw digitale noden tegemoet te komen. We voerden enkele wijzigingen door om ervoor te zorgen dat u gemakkelijker toegang krijgt tot onze catalogi.
Lees meer...

De Oorlogskranten

Het bijzondere aan De Oorlogskranten is dat ze de geschiedenis van de twee wereldoorlogen en het interbellum vertellen aan de hand van de pers uit de tijd zelf.


Lees meer...

Belgium WWII : Een virtueel platform over België en zijn inwoners tijdens de Tweede Wereldoorlog

Sinds 27 september is het platform Belgium WWII online ! (www.belgiumWWII.be)


Informatie op het web is allesbehalve altijd betrouwbaar, maar toch wordt het internet steevast geraadpleegd bij het zoeken naar snelle antwoorden. Dit nieuwe platform is een interactief referentieinstrument voor wie over juiste en kwaliteitsvolle historische informatie wil beschikken over thema's met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog in België. Lees meer...

Lancering van de TV-reeks ‘Kinderen van de collaboratie. De lange schaduw van de oorlog’

 Op dinsdag 7 november om 21u15 start op Canvas en vrtnu.be een TV-reeks van zes afleveringen waarin kinderen van Vlaamse collaborateurs hun getuigenissen afleggen. Deze reeks werd op 24 oktober 2017 gelanceerd voor pers en publiek in CegeSoma. Er zijn in België naar schatting 300,000 kinderen die na de Tweede Wereldoorlog beschuldigd of veroordeeld werden voor collaboratie met de Duitse nazi-bezetter. Veertien getuigen vertellen zonder taboes maar met veel emotie over hoe de keuze van hun ouders hun eigen leven heeft beïnvloed en bepaald. Lees meer...

    1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13