PDF Afdrukken E-mail

2019: een feestelijk jaar in het CegeSoma!

Het is vijftig jaar geleden dat in 1969 zes enthousiaste jonge onderzoekers een groep vormde en begonnen aan een pionierswerk over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog… Het Navorsings- en Studiecentrum voor de Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog (NCWOII), de voorganger van het CegeSoma, was geboren!
In 1969 verscheen ook het eerste nummer van het Belgisch tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis, dat sinds 2011 wordt uitgegeven door het CegeSoma/Rijksarchief.
Op de avond van 3 september 1944, 75 jaar geleden, werd Brussel bevrijd door de Britse troepen, vergezeld door de Belgen in de Brigade Piron.

 

We vieren in 2019 dus drie historische verjaardagen!

 

Gedurende dit feestjaar plant het CegeSoma/Rijksarchief een reeks activiteiten, evenementen en uitgaven van boeken.

 Bevrijding van Brussel door de geallieerden, september 1944, Beeld nr. 29474, © Rijksarchief.
Bevrijding van Brussel door de geallieerden, september 1944, Beeld nr. 29474, © Rijksarchief.


Op het menu:

  • De vernieuwing van de CegeSoma website naar een thematische website die, zo hopen we, nog beter aan uw noden en verwachtingen zal voldoen.
  • Op 20 maart, de tweede 'Bijeenkomst Publieksgeschiedenis bij het Cegesoma' met Anne Cornet en Enika Ngongo over de impact van de Eerste Wereldoorlog in koloniale context.
  • Op 25 april, in het kader van het project UGESCO, een namiddagconferentie over crowdsourcing inclusief een praktische toepassing hiervan met 's avonds een editathon*  over het thema 'Brussel tijdens de Tweede Wereldoorlog'.
  • Op 3 juni, een dag bestemd voor Franstalige heemkundige kringen over het thema: “Van bevrijding naar overwinning: een kijk op  lokale geschiedenis”.
  • Op 17 juni, een dag bestemd voor Nederlandstalige heemkundige kringen over hetzelfde thema.
  • In de herfst, de uitgave van twee nieuwe werken in onze verzameling 'Steden in oorlog' bij la Renaissance du Livre: “La Wallonie libérée” en “Bruxelles, ville libérée”.
  • Op 3 oktober 2019, voorstelling en debat over de resultaten van het TRANSMEMO project (in de Senaat).
  • In december, een studiedag gewijd aan 50 jaar CegeSoma en aan 75 Bevrijding, waar het themanummer van het BTNG, '75 jaar geschiedenis van WO2' zal worden gepresenteerd.
  • En, als voorsmaakje voor volgend jaar: in de lente van 2020, de uitgave van een bronnengids over verzetsgeschiedenis, volgens dezelfde formule als het in 2017 verschenen Was opa een nazi?


Naast al deze evenementen nodigt het CegeSoma u ook uit voor zijn Bijeenkomsten Publieksgeschiedenis, de dag gewijd aan jonge afgestudeerden en voor de vele andere activiteiten.


Om nog maar te zwijgen van het online platform “BelgiumWWII” waar nog steeds nieuwe bijdragen en artikelen worden toegevoegd.


* Een editathon  is een schrijfbijeenkomst waar artikels over een thema, onderwerp of specifieke content worden gemaakt, gewijzigd en herzien.

 

  Terug