PDF Afdrukken E-mail

Tweede bijeenkomst Publieksgeschiedenis

CegeSoma, 20 maart 2019 (12u30 – 14 u.)
 'De impact van de Eerste Wereldoorlog in koloniale context'
 Lezing met debat (in het Frans) : Anne Cornet en Enika Ngongo

 

 

Met het einde van de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog is één ding duidelijk geworden: de overzeese kolonies, die een belangrijke rol speelden in het conflict, bleven onderbelicht tijdens de vele evenementen van de afgelopen vier jaar.


Op 20 maart geeft het CegeSoma het woord aan twee historici en Afrika-specialisten, die zullen spreken over de periode van de Eerste Wereldoorlog zelf en over de impact ervan op de lokale bevolking.

 


 'Nyanza. Een bezoek van een Koninklijk Commissaris'.  #CRLF#Fotograaf Ernest Gourdinne, Office colonial, © Collection MRAC Tervuren, Foto AP.0.1.7180.  #CRLF#
'Nyanza. Een bezoek van een Koninklijk Commissaris'.
Fotograaf Ernest Gourdinne, Office colonial, © Collection MRAC Tervuren, Foto AP.0.1.7180.
Kort na het uitbreken van de oorlog in Belgisch Congo dachten de Ministers van Koloniën en Buitenlandse Zaken in ballingschap, al na over de eventuele aanwinsten die België zou kunnen verkrijgen door zijn militaire betrokkenheid in Afrika. Het plan was om naburige gebieden in Duits Oost-Afrika te veroveren zodat deze tijdens de naoorlogse onderhandelingen konden ingeruild worden voor gebieden aan de Atlantische Oceaan.
    #CRLF#'Het Belgisch leger voerde vier glorieuze Afrikaanse campagnes uit'  #CRLF#Brussel, Imprimerie-Lithographie Ch. Bullens & Cie, ©collection MRAC Tervuren, HO.1981.1.148.

'Het Belgisch leger voerde vier glorieuze Afrikaanse campagnes uit'
Brussel, Imprimerie-Lithographie Ch. Bullens & Cie, ©collection MRAC Tervuren, HO.1981.1.148.

België kon echter in 1919 enkel Rwanda en Urundi als mandaatgebieden verkrijgen.

Wat was er gebeurd dat de ambities zo getemperd waren ?

In Rwanda werd het einde van de oorlog gekenmerkt door enkele jaren van militaire bezetting en een bestuurlijk systeem dat als indirect werd voorgesteld, maar in realiteit sterk beïnvloed was door het model van Belgisch Congo. De lokale machthebbers kregen nieuwe opdrachten of werden helemaal verwijderd uit hun machtspositie.

Nieuwe vormen van verplichtingen en arbeidsdiensten werden opgelegd aan de bevolking, wat leidde tot een veel sterkere vorm van kolonisatie dan die van de Duitse voorgangers.

 

 

 

 

Onze gasten :

 

  Anne Cornet is senior onderzoeker bij het Koninklijk Museum voor Midden Afrika en gastdocent aan de Universiteit Namen. Zij is  de auteur van diverse boeken en artikelen over de sociale- en visuele geschiedenis van de kolonisering in Centraal Afrika.
  Enika Ngongo is doctoraatsonderzoeker hedendaagse geschiedenis aan de Universiteit van Saint-Louis, Brussel.
Ze is medewerker van het Centre de recherches en histoire du droit, des institutions et de la société (CRHiDI) en werkt aan een doctoraat over Belgisch Congo tijdens de Eerste Wereldoorlog.

 

Deze bijeenkomst (in het Frans) vindt plaats in de conferentiezaal van het CegeSoma (Luchtvaartsquare 29  – 1070 Brussel) en wordt gevolgd door een debat.

 

Gelieve vooraf in te schrijven:  isabelle.ponteville@arch.be of 02.556.92.11 met de vermelding of u graag een lichte lunch* wenst + welk broodje u kiest (5 euro op voorhand te betalen op de rekening van het CegeSoma: IBAN: BE12 6792 0045 0092 - BIC: PCHQBEBB + met de vermelding van uw naam en voornaam).


* Keuze 1: bio fluitbrood, rozijnen, walnoten en brie (+plat water, spuitwater of sinaasappelsap);
* Keuze 2: bio briochebrood, ham, mimosa eieren en sla (+plat water, spuitwater of sinaasappelsap).

 

U mag gerust andere geïnteresseerden meevragen.

 

 

  Terug