PDF Afdrukken E-mail

De foto’s van het CegeSoma : beschrijving met artificial intelligence en controle door de lezers

In april 2017 ging het UGESCO-project van start (Upscaling the Geo-temporal Enrichment, exploration and exploitation of Scientific Collections), een onderzoeksproject over nieuwe methodes voor het valoriseren van  fotocollecties.

Op 12 december e.k. zullen de partners van het project ons een presentatie geven van nieuwe tools waarin artificial intelligence (AI) wordt gecombineerd met de expertise van onze onderzoekers en gebruikers.  

 


 Men beweert wel eens dat één beeld meer zegt dan duizend woorden.

Maar een onderzoeker die stuit op een slecht gedocumenteerd beeld zal zich heel wat vragen beginnen stellen: welke betekenis moet worden gegeven aan een foto die door de maker onvolledig beschreven werd? Hoe kan de geografische en historische context van de foto worden teruggevonden? 

 

Documentalisten en archivarissen vragen zich wel eens af hoeveel tijd besteed moet worden aan een gestructureerde beschrijving van elk van die beelden of hoe visuele elementen geïntegreerd kunnen worden in een catalogus gebaseerd op trefwoorden. En hoe ver moet men gaan in die beschrijvingen?
 
Het  UGESCO –project wil oplossingen aanreiken voor deze problemen door de kwaliteit van de metadata deels geautomatiseerd te verbeteren.

 

Met technologie voor beeldherkenning en automatische taalverwerking hebben de partners van het project  (UGent, KUL, ULB en ARA) programma's ontwikkeld waarmee de plaats en de datum waar een foto werd genomen kunnen worden geïdentificeerd. Al deze tools werken volgens het principe van  machine learning wat betekent dat de resultaten altijd maar beter worden.

UGESCO vertrouwt echter niet alleen op AI maar vraagt ook aan specialisten en aan het publiek om de gegevens te valideren via een  crowdsourcing-platform.

 

 

 

 

Op woensdag 12 december 2018 komen de onderzoekers van het project de resultaten van hun werk voorstellen. Bij die gelegenheid zal u ook zelf de programma's kunnen testen en kunnen kennismaken met het platform  UGESCROWD. Het Launch Event vindt plaats in de conferentiezaal van het CegeSoma en start om 9.30 u.  Het is zowel bestemd voor professionals als voor het grote publiek dat wil meewerken aan het valoriseren van ons fotografisch erfgoed.

 

Klik hier voor het programma.


 

Klik hier om u voor het event in te schrijven.

  Terug