PDF Afdrukken E-mail

‘Grenzeloos verzet’, een unieke gevalstudie van het verzet in de Tweede Wereldoorlog aan beide kanten van de Belgisch-Nederlandse grens.

Op 16 oktober 2018 stelt Paul De Jongh, geassocieerd onderzoeker bij het CegeSoma, zijn boek 'Grenzeloos verzet. Over spionerende monniken, ontsnappingslijnen en het Hannibalspiel, 1940-1943', Turnhout, Brepols, 2018, 344 p. voor.

 

Maart  1943. De Duitse geheime politie omsingelt de abdij van Val-Dieu en arresteert twee paters wegens verzetsdaden : H. Jacobs uit Antwerpen en S. Muhren uit Bergen op Zoom.

Korte tijd later volgen 80 arrestaties  in België en in Nederland. 


 Op 9 oktober in datzelfde jaar worden 9 verzetslui, onder wie beide paters, terechtgesteld in Rhijnauwen, bij Utrecht.

Op basis van documenten bewaard  in het CegeSoma, in  het NIOD, in het Nationaal Archief in Den Haag, in  Rijksarchieven in  Luik en in Brussel en in verschillende lokale archieven schetst de auteur het ontstaan, de geschiedenis en ontwikkeling van dit vroege  verzet. 

 

Op basis van het parcours van beide paters tracht de auteur vragen te beantwoorden over de rol van de kerk en de abdij in deze zaak, over de behandeling van de verzetslui na hun arrestatie, over het verloop van hun proces enz.

 

Kortom, een passionerende grensoverschrijdende geschiedenis van spionage, evacuatie van piloten, hulp aan Joden, Duitse infiltratie in verzetsgroepen …

 

Paul De Jongh, is jurist en staat aan het hoofd van een academische uitgeverij.

Enkele jaren al doet hij onderzoek over het verzet (spionage en ontsnappingslijnen, met aandacht voor infiltraties, arrestaties, gerechtelijke procedures en terechtstellingen) in de grensregio Herve-Voeren-Eijsden (NL).

Deze conferentie gaat door in de conferentiezaal van het CegeSoma op dinsdag 16 oktober om 14.00 u. - Luchtvaartsquare 29 te 1070 Brussel.

 

Wenst u deze (gratis) boekvoorstelling bij te wonen ? Gelieve u aan te melden bij: isabelle.ponteville@arch.be of 02.556.92.11.

 

Aarzel niet u te laten vergezellen!

 

  Terug