PDF Afdrukken E-mail
Lezingen

Van september tot juni organiseert CEGESOMA regelmatig lezingen en studiedagen die als doel hebben recent onderzoek over soms controversiële onderwerpen bekend te maken.

Om op de hoogte te blijven kan u zich inschrijven op onze mailinglijst.

 

‘Hendrik de Man: dwars, duivels en dromend’ : Auteur Jan Willem Stutje in gesprek met Rudi Van Doorslaer over zijn nieuwe biografie.

 De vzw 'De Vrienden van het CegeSoma (Rijksarchief)' en het Masereelfonds (co-organisator) nodigen u graag uit om te komen luisteren naar Jan Willem Stutje in gesprek met Rudi Van Doorslaer over zijn pas verschenen biografie over Hendrik de Man. Lees meer...

Uitnodiging : Publicaties over de Groote Oorlog aan het eind van de herdenkingen. Balans en vooruitzichten.

 Na vier jaar van herdenkingen rond de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog in België is het tijd om een balans op te maken. Boeken en tijdschriften hebben alvast onderzoeksperspectieven geopend die tot dusver weinig of niet aan bod waren gekomen.

Het CegeSoma wil u graag laten kennismaken met een aantal van die publicaties en hun auteurs op 19 november 2018 van 9.15 tot 13.15 u.


  Lees meer...

‘To End All Wars?’ Internationale Conferentie aan het einde van het herdenkingsjaar 2018

 Het In Flanders Fields Museum en CEGESOMA organiseren de vierdaagse internationale conferentie  'To End All Wars? – Geopolitical Aftermath and  Commemorative Legacies of the First World War'.
Deze internationale (Engelstalige) conferentie vindt plaats in Ieper, 22 - 25 augustus 2018.
 
Lees meer...

CONFERENTIES - Public and Applied History on the Battlefield of Europe

 De eerste conferentie van het Jean Monnet network 'Applied Contemporary European History' ging door in november 2016. Het netwerk wil moeilijke of controversiële onderwerpen uit de Europese geschiedenis, zoals oorlogen en geweldservaringen, aansnijden en wil bijdragen tot de constructie van een gedeelde Europese geschiedenis.  Lees meer...

Violence In 20th-Century European History - Europese Conferentie ONLINE TE BEKIJKEN

 Tussen 6 en 8 juni 2017 vond de achtste conferentie plaats van het European Remembrance and Solidarity Network, in het Brusselse Paleis der Academiën. Deze conferentie, waarvan CegeSoma co-organisator was, had als overkoepelend thema 'Violence' (in de Europese geschiedenis van de 20e eeuw). Tal van internationale sprekers namen deel aan deze conferentie.

Lees meer...

IVe Conferentie van de International Federation for Public History

 Van 5 tot 9 juni 2017 vindt in Ravenna de vierde conferentie plaats van de International Federation on Public History (IFPH/FIHP). Gedurende vijf dagen zullen een vijftigtal internationale panels thema's aankaarten die essentiële vragen stellen over publieksgeschiedenis.

Lees meer...

CONFERENTIE - Lokaal bestuur in oorlogstijd - met Nico Wouters, Peter Romijn en Jan Naert

 Naar aanleiding van het verschijnen van het boek 'Mayoral Collaboration' van CegeSoma-onderzoeker Nico Wouters, organiseert het CegeSoma op 21 april 2017 om 14.30u een conferentie over lokaal bestuur in oorlogstijd.
Lees meer...

LEZING – Magistratuur, verzet en geweld in Brussel 1940-1944

 Tijdens de Tweede Wereldoorlog zit de Belgische magistratuur gevangen tussen twee vuren: aan de ene kant staat de bezettingsmacht die uit alle macht het verzet bestrijdt, aan de andere kant staan de verzetsgroepen die geweld gebruiken tegen Duitsers en collaborateurs. Het Openbaar Ministerie ziet zich geconfronteerd met een dilemma: verzetsmensen uitleveren aan de bezettingsmacht, of de opsporing en vervolging van daders van aanslagen op collaborateurs opschorten en daarmee de daders van strafbare feiten laten lopen.

Waarvoor kiezen de magistraten, en waarom? Verandert hun houding tijdens de bezetting? En hoe reageert de bezettingsmacht?

Deze en andere vragen zijn het onderwerp van onze volgende lezing, die plaatsvindt op vrijdag 24 maart 2017 om 14.30 uur in het CegeSoma. Lees meer...

    1   2