PDF Afdrukken E-mail

Belgium WW II, wordt vervolgd…

Bijna een jaar geleden, op 27 september 2017, ging onze website “Belgium WWII” online.

Het was de bedoeling op bondige en heldere wijze te laten kennismaken met de resultaten van onderzoek dat was gevoerd door topspecialisten.

De website wil geen officiële geschiedschrijving zijn maar wel een kwaliteitslabel uitdragen dat wordt gewaarborgd door het wetenschappelijk gezag van het Studiecentrum Oorlog en Maatschappij en door teksten die grondig werden geëvalueerd.


De clandestiene La Libre Belgique. Foto genomen in 1944 in de clandestiene drukkerij, 87  St Gillisstraat te Luik, en pas na de bevrijding ontwikkeld. Foto 27956, © CegeSoma.
De clandestiene La Libre Belgique. Foto genomen in 1944 in de clandestiene drukkerij, 87 St Gillisstraat te Luik, en pas na de bevrijding ontwikkeld. Foto 27956, © CegeSoma.
De eerste bijdragen focusten op twee uiterst gevoelige thema's, namelijk collaboratie en repressie enerzijds, en gerecht in oorlogstijd anderzijds.

Vandaag is nieuwe content beschikbaar.

Fabrice Maerten, een van de specialisten in geschiedenis van het verzet, heeft over dit onderwerp een artikel geschreven  (https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/verzet.html).

Alain Colignon heeft het dan weer over aan aantal essentiële aspecten van de Bevrijding  (https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/bevrijding.html).

 

Er zullen nog artikels volgen over de inzet van de weerstand, evenals een gedetailleerde tijdsbalk van de geschiedenis van verzet en bevrijding. Naar aanleiding van de herdenkingsactiviteiten rond de 75 verjaardag van de bevrijding en het einde van WO II  zal de website voortdurend worden aangevuld met nieuwe content. We houden u op de hoogte via onze gebruikelijke kanalen.

 

Intussen nodigen we u uit ook eens een kijkje te nemen op onze blog over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in ruime betekenis (https://www.belgiumwwii.be/blog/de-tweede-dood-van-een-verzetsstrijder.html en https://www.belgiumwwii.be/nl/blog/memoire-et-toponymie-bruxelloise-des-grands-themes-qui-entrent-par-la-petite-porte.html).

Waarom een blog? We hebben vastgesteld dat  onderzoek, debatten en controverses onze kennis blijven aanvullen maar dat ze soms beperkt blijven tot academische kringen of, in tegendeel, door hun polemische toon onvoldoende kritische afstand nemen.

De website Belgium WWII wil een brug slaan tussen deze twee benaderingen. De eerste bijdragen staan reeds online en u kan ook meedoen aan de kennisuitwisseling.

Om de blog levendig te houden hebben we nood aan uw kennis, uw expertise en uw zin om deze te delen met anderen.

Interesse? Stuur dan zeker een mailtje aan belgiumwwii@cegesoma.be.

  Terug