PDF Afdrukken E-mail

Boeken

Het CEGESOMA is een Belgisch kenniscentrum met bettrekking tot 20ste eeuwse conflicten en geeft regelmatig monografiëen en onderzoeksinstrumenten uit, alleen of in samenwerking met andere uitgevers.

Een publicatie bestellen kan via email (cegesoma@cegesoma.be) of telefonisch (0032/2 556 92 11).
 

Ga naar de backlist voor een overzicht van alle uitgaven.

 

Om onze meest recente publicaties te bekijken surft u op onderstaande pagina's. 

 

PROMOTIES !

U kunt nu tegen een verlaagde prijs deze boeken bestellen bij het CegeSoma :

* Rudi Van Doorslaer & Jean-Philippe Schreiber, De curatoren van het ghetto. De Vereniging van de joden in België tijdens de nazi-bezetting. (5 euro)

* Lieven Saerens, Onwillig Brussel. Een verhaal over jodenvervolging en verzet. (17,50 euro) 

* Emmanuel Gerard (ed.), Widukind De Ridder & Françoise Muller, Wie heeft Lahaut vermoord ? De geheime koude oorlog in België. (18 euro)

* Chantal Kesteloot (ed.),  Albert & Elisabeth. De film van een koninklijk leven. (10 euro)

 

De staat, geschiedenis en herinnering: nieuwe publicatie

 Samen met Berber Bevernage (UGent), is Nico Wouters (hoofd CegeSoma) co-editor van de nieuwe publicatie 'The Handbook of State-Sponsored History after 1945'. Met 45 hoofdstukken en ruim 50 auteurs, is dit het eerste boek dat systematisch bekijkt welke rol staten spelen in de constructie van geschiedenis en herinnering.

  Lees meer...

Op vijandelijk terrein. Bezettingservaringen; herinnering en erfenis (1914-1949)

 Herdenkingsperiodes geven vaak aanleiding tot de uitgave van nieuwe werken over het betrokken onderwerp, maar die publicaties zijn niet altijd vernieuwend voor de geschiedschrijving. Over het fenomeen “bezetting” werd trouwens al heel wat onderzoek gevoerd. Is er dan over dit thema echt niets nieuws onder de zon? Lees meer...

Publicatie - Nieuwe editie van de 'Bronnen voor de Studie van het hedendaagse België (19de - 21ste eeuw)

 In september 2017 verscheen de nieuwe, herziene editie van het tweedelige boek 'Bronnen voor de Studie van het hedendaagse België (19de-21ste eeuw)', een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die onderzoek verricht over de hedendaagse geschiedenis van België. Dit titanenwerk verscheen andermaal onder redacteurschap van Patricia Van den Eeckhout en Guy Vanthemsche en wordt uitgegeven door de Koninklijke Commissie voor Geschiedenis.
Lees meer...

Tussen twee vuren. Gerecht en verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog - Verkrijgbaar bij het CegeSoma

 Begin oktober publiceerde Jan Julia Zurné haar boek Tussen twee vuren. Gerecht en verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog bij uitgeverij Lannoo. Het boek is een bewerking van haar proefschrift, waarvoor ze in 2012-2016 onderzoek deed bij het Cegesoma binnen het kader van de IUAP Justice & Populations.

  Lees meer...

Was Opa een nazi ? verkrijgbaar bij het CEGESOMA

Dit belangrijke boek, waaraan medewerkers van het Rijksarchief/CEGESOMA  een essentiële bijdrage hebben geleverd, is in de eerste plaats een onderzoeksgids. Doel is iedereen die zelf op zoek wil gaan naar concrete informatie over familieleden (ouders, grootouders) die te maken hebben gehad met de repressie na de Tweede Wereldoorlog de weg te wijzen naar archieven waar hij of zij die informatie kan vinden.
Lees meer...

Mensenrechten tussen 1914 en 1940

 In mei 2017 publiceerde Laurence Petrone haar boek 'Democratie in Crisis. Een anatomie van de buitengerechtelijke vrijheidsberoving in West-Europa (1914-1940)'. Dit boek is het resultaat van een onderzoek dat Laurence Petrone uitvoerde aan CegeSoma tussen 2011 en 2015. Het boek vergelijkt België, Frankrijk en Nederland en analyseert hoe staten onder de druk van crisis en oorlog kunnen afglijden naar niet-democratische, repressieve maatregelen.
Lees meer...

De geheimen van de wereld van justitie ontsluierd

 

Aude Hendrick & Aude Musin (dir.) 

 

Het verhaal van justitie
Lees meer...

De Oorlogskranten

Het bijzondere aan De Oorlogskranten is dat ze de geschiedenis van de twee wereldoorlogen en het interbellum vertellen aan de hand van de pers uit de tijd zelf.


Lees meer...
    1   2   3   4   5   6