PDF Afdrukken E-mail

Resultaten van de conferentie War and Fatherland gepubliceerd

Op 14-15 oktober 2015 organiseerde het CegeSoma samen met alle Belgische universiteiten de internationale conferentie 'War and Fatherland'. Bijna drie jaar later, is er nu ook het boek : 'Nations, Identities and the First World War'.

Het boek, onder editorschap van Nico Wouters (CegeSoma) en Laurence van Ypersele (Université Catholique de Louvain), telt vijftien hoofdstukken en werd gepubliceerd bij Bloomsbury.


 De rode draad van het boek is de impact van de Eerste Wereldoorlog op het proces van nationale identificatie en de manier waarop het idee van de loyauteit aan het vaderland en de nationale staat alle andere 'groepsloyauteiten' – die van de familie en de regio, de sociale klasse en afkomst, de religie, de cultureel-etnische afkomst enz. –  naar de achtergrond verdrong of integreerde in één dominant nationaal verhaal.

Het boek telt vier grote delen : 'The Fatherland of the Other' met een introductie door John Horne, 'The Limits of Nationalization' met een introductie door John Breuilly, 'Minorities in and at War' met een introductie door Peter Gatrell en tot slot 'Town and Nation' met een introductie door Pierre Purseigle.

Het boek bevat een goede mix van micro-casussen en algemene hoofdstukken, en van senior historici met jonge onderzoekers die voor het eerst hun resultaten presenteren voor een internationaal publiek.

  Terug